Van Grieken wil opnieuw vrijwillige legerdienst: "We zijn een samenleving van mietjes geworden"

Vlaams Belang-voorzitter stelt boek voor

belga
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft zijn allereerste boek voorgesteld in de Kamer. Toekomst in eigen handen heet het en het gaat over de kloof tussen 'de gewone mens' en de 'elite', die volgens Van Grieken nog nooit zo groot is geweest. De politicus wil ook opnieuw een vrijwillige legerdienst invoeren. "We zijn een samenleving van mietjes geworden", zegt hij aan VTM NIEUWS.

Een onafhankelijk Vlaanderen moet een Zwitserland aan de Noordzee worden, buiten de Europese Unie of de NAVO. Dat stelt Van Grieken in Toekomst in eigen handen. Opstand tegen de elites.

Kloof

In zijn eerste boek gaat Van Grieken ruimer dan de traditionele thema's van het Vlaams Belang. "Het is een ambitieus boek geworden dat een tijd moet meegaan", zei hij vandaag bij de voorstelling in de Kamer. Hij slaagde erin om professor Jonathan Holslag te strikken voor een - kritisch - voorwoord, waarin hij onder meer stelt: "dit boek is een oproep tot actie."

Van Grieken beschouwt de globalisering als een nieuwe breuklijn in de samenleving. Het zijn niet de yuppies in hun mooie mono-culturele villawijken, maar de gewone burgers die vaststellen dat de globalisering en het daarbij horende vrije verkeer van goederen, personen en kapitaal hun leven op een negatieve wijze diepgaand beïnvloedt. De kloof tussen de Europese politieke elite en het volk is nog nooit zo groot geweest, stelt de Vlaams Belangvoorzitter vast.

Opstappen uit de EU en de NAVO

Voor Van Grieken is het antwoord op deze globalisering de natiestaat. Vlaanderen moet uit de Europese Unie treden, maar het Vlaams Belang is wel voorstander van vrijhandel in functie van de samenleving.

De Vlaamse overheid moet assertief optreden in functie van Vlaamse economische verankering en welvaartscreatie. Zo dient de energiesector te worden genationaliseerd, waarbij er geïnvesteerd moet worden in kerncentrales van de nieuwste generatie. Daarnaast wil Van Grieken de bankensector aan banden leggen. Voor politici is een verbod van vijf jaar na de uitstap uit de politiek voor bestuursfuncties bij een bank aangewezen en de traditionele spaarbank moet in ere hersteld worden.

Om van Vlaanderen een Zwitserland aan de Noordzee te maken, volstaat een opstappen uit de EU niet, maar dient Vlaanderen zich ook terug te trekken uit de NAVO.

Vrijwillige legerdienst

Tegelijk pleit Van Grieken voor de invoering van een algemene gemeenschapsdienst, waarbij de vrijwillige legerdienst wordt gestimuleerd. "We krijgen als jonge generatie heel veel, maar we geven bijna niets terug", aldus Van Grieken in het VTM Nieuws. "Ik pleit daarom voor een vrijwillige legerdienst, naast een verplichte burgerdienst."

We zijn volgens Van Grieken een "samenleving van mietjes" geworden. "Als iemand wordt lastiggevallen, durft haast niemand in te grijpen, hooguit met de smartphone", klinkt het. "Een legerdienst zou niet alleen ruggengraat kweken, maar ook bijdragen aan het samenhorigheidsgevoel. Allemaal hetzelfde uniform aan, ongeacht klasse of afkomst."

Voor de Vlaams Belang-voorzitter hoeft die legerdienst niet per se onbezoldigd te zijn. Hij denkt bijvoorbeeld aan een loon of fiscale voordelen. Een legerdienst hoeft volgens de voorzitter ook geen eindstation te zijn, maar net een beginpunt. "Die zes maanden moeten iets zijn waar je trots op bent. Jouw inzet voor Vlaanderen."

Als iemand wordt lastiggevallen, durft haast niemand in te grijpen, hooguit met de smartphone. Een legerdienst zou niet alleen ruggengraat kweken, maar ook bijdragen aan het samenhorigheidsgevoel

Tom Van Grieken

Bindende referenda

De Vlaams Belang-voorzitter wil verder de macht opnieuw bij de burger leggen door de organisatie van bindende referenda. Hij wil slechts twee bestuursniveaus overhouden: het Vlaamse en het lokale. Burgemeesters en de minister-president dienen rechtstreeks verkozen te worden.