Van Grieken wil “niet aan de zijlijn blijven staan”: “Niet onlogisch dat grootste partij en grote winnaar handen in elkaar zouden slaan”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
PN Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zegt dat zijn partij zich “nederig en constructief” zal opstellen in gesprekken met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Van Grieken wil “het bord afgeven en zonder rancune de toekomst tegemoet gaan”, zei hij op een persconferentie na de overwinning voor zijn partij gisteren. Breekpunten voor een Vlaamse regering gaf Vlaams Belang niet voor de camera’s.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vlaams Belang is dé winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. De partij van Tom Van Grieken was een overwinning voorspeld, maar werd gisteren toch groter dan vooraf werd verwacht. De partij scoorde rond de 18 procent en wordt de tweede partij van Vlaanderen.

“Vlaanderen is wakker geworden in een ander politiek landschap”, stak Van Grieken van wal. Ook voor zijn partij, die hij “een nieuw Vlaams Belang” noemde. “Het signaal mogen we absoluut niet negeren. In de campagne zijn harde woorden gevallen, ook naar onze kiezers. Maar wij zijn bereid om het bord af te vegen en zonder rancune de toekomst tegemoet te gaan, in het belang van een beter Vlaanderen.” 

Van Grieken noemde het logisch dat het initiatief om een Vlaamse regering te vormen nu bij N-VA en Bart De Wever ligt. “Wij kijken uit naar zijn initiatieven en stellen ons constructief op. In een normale democratie is, wat die land niet is, is het niet onlogisch dat de grootste partij en de grootste winnaar elkaar eerst proberen ten vinden en dan een andere partner proberen te zoeken. We gaan de komende dagen met een open geest naar iedereen luisteren.” Vlaams Belang vaardigt daarvoor Van Grieken zelf en de fractieleiders Barbara Pas en Chris Janssens af.

Het partijbestuur heeft de drie Vlaams Belangers een “duidelijke opdracht” gegeven: “Niet voor de camera’s onderhandelen.” Breekpunten wilde Van Grieken dan ook nog niet geven. “Als we wilden, hadden we dat hier kunnen doen, dat was de makkelijke weg geweest.  Het zou voor ons veel makkelijker zijn de deur toe te slaan en ons voor te bereiden op een harde oppositie. Maar wij slaan de deur niet dicht, stellen ons nederig op en wachten het initiatief van de grootste partij af. Ik heb niet de intentie om aan de zijlijn te staan. Maar ik heb respect voor de anderen, maar vraag ook respect voor ons programma.”

Vanmorgen noemde Van Grieken het al “betreurend” dat Open Vld en CD&V “opnieuw met de postjes bezig” waren. “De kiezer heeft dat net keihard afgestraft”, zei hij in een reactie bij VTM Nieuws op het feit dat die twee partijen gisteren meteen verklaarden niet met Vlaams Belang te willen samenwerken.

Federaal verwacht Van Grieken niet veel. “Als Elio Di Rupo mij uitnodigt”, wil hij daar op ingaan. “Maar ik denk niet dat hij dat gaat doen.”
64 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Otto-Jan Rongewaard

  De overwinningsroes van VB lijkt verblindend voor de feiten: 20% is verre van een meerderheid. Zelfs zonder een cordon sanitair is de kans dat ze in de regering geraken erg klein. Immers alle partijen hebben een vrije keuze om met VB in zee te gaan en veel partijen staan er niet te springen. Ook Bart De Wever doet maar alsof. Hij zal wel praten, maar wil niet in een regering met zijn grootste rivaal. Hij zal beweren dat het cordon van de ANDEREN het hem onmogelijk maakte om met VB te regeren.

 • Ronny Van de Wal

  Nixon zei ooit van zijn tegenstanders dat hij liever met hen samenwerkt zodat ze "naar buiten pissen inplaats van naar binnen".Kwestie van de controle te kunnen behouden.

 • danny janssens

  @Gino Denil : eigenlijk is dat zo, veel meer als een pil om de pijn van confederalisme te verzachten is de NVA niet meer. NVA en Vlaams Belang zijn gewoon communautaire communicerende vaten,

 • Ruby Garmyn

  RESPECT voor de stem van onze mensen die het Vlaams Belang in de regering willen, DAT is DEMOCRATIE en niet de vriendjes politiek van het cordon sanitaire!! EN, Een partij die minder stemmen krijgt heeft GEEN plaats in de regering als ze niet willen samenwerken met de grootste partijen! En, als Wallonie niet wil dan gaan WIJ in Vlaanderen het alleen doen met het CONFEDERALISME!!

 • Regine De Brouwer

  Terecht gewonnen dus is het niet anders dan dat je zou mogen meedoen ..Moeten meedoen zelfs ..proficiat ..