Van Grieken: "Wie gaat strijden voor Erdogan, moet Belgische nationaliteit verliezen"

Tom Van Grieken (Vlaams Belang)
Photo News Tom Van Grieken (Vlaams Belang)
Vlaams Belang dient een wetsvoorstel in waardoor iedereen die zijn legerdienst doet in het leger van een land dat behoort tot de Organisatie voor Islamitische Samenwerking zijn Belgisch staatsburgerschap verliest. "Wie gaat vechten in een leger van een land waarvan de waarden haaks op de onze staan, heeft hier geen plaats meer", vindt partijvoorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken.

Van Grieken wijst erop dat de recente inval van Turkije in Syrië internationaal afgrijzen opwekt en dat ook in België de verontwaardiging groot is, maar volgens Vlaams Belang niet bij iedereen. Heel wat burgers bezitten zowel de Belgische als de Turkse nationaliteit, wat volgens de partij tot een belangenconflict leidt. 

De partij klaagt aan dat sommigen van hen momenteel in het Turkse leger dienen en dus een hand hebben bij deze inval. Zo maken de media melding van de Mechelse rapper BizzyBlaza die met het Turks leger vecht in Syrië en daarmee pronkt op sociale media. Daarnaast is de Voetbalbond een onderzoek gestart naar de jeugdvoetbalploeg Turkse FC uit Beringen die de militaire groet brengt. "Het is duidelijk dat de dubbele nationaliteit leidt tot belangenconflicten. Tijd dat men er dan ook komaf mee maakt. Vlaams Belang wil alvast het voortouw nemen", zegt Kamerfractieleidster Barbara Pas.

Partijvoorzitter Van Grieken wil in de praktijk dat men stappen onderneemt tegen Belgische staatsburgers die gaan vechten voor een buitenlandse mogendheid en diende daar een wetsvoorstel toe in. "Wie voor een leger van een land gaat vechten waarvan de waarden haaks op de onze staan, dient zijn staatsburgerschap te verliezen", meent hij. Wie zijn steun verleent aan een krijgsmacht behorend tot de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, moet de Belgische nationaliteit ontnomen worden, zo vindt de partij. 

LEES OOK. De Koerden: wie zijn ze, waar vechten ze voor en waarom is Turkije zo tegen hen gekant?

Bekijk ook:

Onderzoek naar“militaire groet” van Turkse voetballertjes
125 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Van den borre

  INDERDAAD TOM groot gelijk zo geraken we misschien eens van die eeuwige profiteurs met hun dubbele nationaliteit af. meer dan waarschijnlijk komen ze dan waar gewond?????????? terug en kunnen ze op invaliditeit...….. weeral kassa kassa

 • Philip Maes

  Peter Janssen, dubbele nationaliteit is niet iets wat je kiest. Je hebt het als individu automatisch, eenvoudigweg door toepassing van twee nationaliteitswetten. In veel gevallen kan je er ook geen afstand van doen. Toevallig kan het voor Turken bv niet, tenzij ze bepaalde voorwaarden vervullen zoals hun legerdienst doen in Turkije.

 • Peter Janssen

  Belgische staatsburgers die gaan vechten voor een buitenlandse mogendheid zijn reeds strafbaar volgens de wet,bovendien schenden ze als Belg de soevereiniteit van dat land en horen dus berecht te worden.Dubbele nationaliteit is overigens discriminatie van autochtone Belgen die maar 1 nationaliteit hebben. Waar is unia nu?Afschaffen want dubbele nationaliteit is pamperen van vreemd kiesvee voor de politiek,met voordelen die wij betalen door besparingen maar zelf niet krijgen!

 • Michel Jacobs

  Henri Troyat, u hebt gelijk. Naast de wetgeving , kent u misschien ook het verschil tussen theorie en praktijk.Wie hier zijn Turkse nationaliteit opzegt kan zich verwachten aan eindeloze druk en pesterijen. Hoeveel Amerikanen en Israëli's van hier gaan in hun land niet onder de wapens? Als je consequent bent moet je die ook verplichten Belg te worden.Merkwaardig toch dat dit net van een nationalistische partij moet komen, de chauvinisten kunnen mekaar niet goed af zo te zien.

 • Sam Dezeure

  Dit zijn punten die al jaren hadden moeten gebeuren, maar met de N-VA zal er weeral niet veel in huis komen. Het zal een decennia lang bla bla zijn maar evenveel achteruitgang als de rode of groene partijen. Tijd voor echte verandering!