Van Grieken: “Dit wordt de eerste keer dat ik De Wever meer dan twee minuten spreek”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was gisterenavond een opvallende gast in de Vier-talkshow Gert Late Night en blikte er kort vooruit op het komende gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Het wordt de eerste keer dat ik De Wever langer dan twee minuten spreek onder vier ogen", zegt hij. 

Over eventuele breekpunten wilde Van Grieken het niet hebben, al erkende hij wel dat het achterwege laten van de door zijn partij voorgestelde immigratiestop "moeilijk" zou zijn.

Ook over het feit dat figuren als Filip Dewinter of Dries Van Langenhove moeilijk zouden liggen bij N-VA gaf Van Grieken geen uitsluitsel. "Filip Dewinter heeft zelf al aangegeven een stap opzij te zetten als hij een struikelblok vormt", zei hij wel. "Voor de rest is dat puur hypothetisch."

Onderhandelingen kans geven

Zijn terughoudendheid om grote verklaringen af te leggen kadert volgens Van Grieken in de keuze om niet bewust in de oppositie te gaan, maar eventuele onderhandelingen volop een kans te geven. "Er was niet veel mis met het oude Vlaams Belang, maar als er een verschil is, is het wel dat ik me niet wentel in een oppositierol", zegt hij. "Ik kies daarmee niet voor de makkelijkste weg."

Eerste Vlaams Belanger bij Gert Late Night

Van Grieken was de eerste Vlaams Belanger die bij Gert Late Night mocht opdraven. Presentator Gert Verhulst had onlangs nog aangegeven tegen een cordon sanitaire te zijn in zijn programma en VB-kopstuk Filip Dewinter hengelde daarop vergeefs naar een uitnodiging. Na de verkiezingsoverwinning van zondag was er dus wel plaats voor Van Grieken - en trouwens ook voor Vlaams PVDA-lijsttrekker in Antwerpen Jos D'Haese.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jef Joossens

  Die media toch. Eerst mocht hij bijna niet praten in de media en nu zou men willen dat hij alles verteld.

 • Gino Denil

  De leeftijd om verkozen te worden zou op 30 gebracht moeten worden. Met als bijkomende voorwaarde dat men minstens al 5 jaar gewerkt moet hebben. Dan kan men misschien al een beetje oordelen over het echte leven.

 • Danny Damiaens

  Bartje zal nooit samen werken,hij voert gewoon een showtje op.

 • DANIEL VERSTRAETEN

  Hopelijk blijft het bij die 2 minuten!

 • Rania Desaegher

  Men kan toch zoeken naar gemeenschappelijke punten, die zijn er ongetwijfeld. Dat Cd&v en openVld nu maar eens bewijzen dat de term 'vlaams' in hun naam nog iets betekent. Zoniet dat ze dan eerlijk zijn en vlaams vervangen door belgisch.