Van Grieken: "Beke en Rutten opnieuw met postjes bezig”

Tom Van Grieken is niet mals voor de partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) die gisterenavond een samenwerking met Vlaams Belang uitsloten. “Het is betreurend: ze waren opnieuw met de postjes bezig. De kiezer heeft dat keihard afgestraft”, zegt hij in een eerste reactie bij VTM NIEUWS op de ‘morning after’.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

“In een normaal land regeren de grootste partijen samen", vervolgde de partijvoorzitter van Vlaams Belang tijdens De Ochtend op Radio 1. “Maar dit is geen normaal land: het is niet normaal dat sommige partijen de deuren al dichtslaan als de stemmen nog aan het binnenstromen zijn. Ik wil er alles aan doen om het cordon te doorbreken. We hebben een mandaat gekregen van de kiezer. Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen.”

“Als ik bij CD&V of Open Vld zat, zou ik als rechts lid van die partij wel zeggen: ‘Het is welletjes geweest, meneer Beke, met je linkse Kris Peeters, er zijn ook rechtse CD&V’ers.’

Volgens Van Grieken wijzen studies ook uit dat de achterban van CD&V, N-VA én Open Vld wil dat het cordon sanitaire op de schop gaat.

N-VA

Voor de grootste partij in Vlaanderen, N-VA, was Van Grieken bij VTM Nieuws malser en sprak hij zelfs verzoenende taal. “Ik wil De Wever feliciteren, hij heeft goed stand gehouden.” Van Grieken gelooft dat er met N-VA de meeste compromissen gesloten kunnen worden, en dat ze gesloten moeten worden: “Als je ziet hoe groot de score is van N-VA en Vlaams Belang samen, mag ik mij niet verschuilen achter het cordon. Dat zou gemakkelijk zijn."  

Op de vraag of hij de ‘paljas’-uitspraak van De Wever wil vergeten is het antwoord duidelijk. “In politiek vallen harde woorden, ik ben bereid om daar de spons over te vegen.”
128 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • WILFRIED BRACKE

  Als de Vlamingen dan niet reageren, is het voor mij over en out.

 • Gino Denil

  Van Grieken doet het zoals den Duits 80 jaar geleden. Met een links sociaal programma aan de macht proberen komen om dan de rechse verborgen agenda uit te voeren. En voor de jeugd van vandaag is die gang van zaken van 80 jaar geleden al wat te ver weg om dat nog door te hebben. Het programma klinkt inderdaad aannemelijk. Maar het is niet wat partijen zeggen, maar wat ze willen doen dat belangrijk is. Hadden we van de Zweedse coalitie toch al moeten leren.

 • Jef Lois

  Beke en Rutten blijven geen voorzitter wacht maar af als ze een beetje zelf respeckt hadden stapten ze onmiddelijk op

 • Jef Vangheluwe

  @Leon Dendoncker.... Men kan moeilijk z'n programma waarmaken zonder mee te regeren, wel willen Beke en Rutten alleen maar dat cordon in stand houden omdat er dan zonder hen niet regeert kan worden, enkel de 'postjes' zijn voor hen van belang, weten waarschijnlijk zelfs niet meer wat er in hun programma staat... Tenslotte,lees nog eens goed het programma van het V.B...

 • etienne bies

  Volledig akkoord met Van Grieken. De volgende federale regering is rood , groen , blauw en oranje en zo zullen de verliezers (rood,blauw en oranje) nog postjes krijgen.