Van Goethem veroordeeld tot 15 jaar cel voor moord op echtgenote

Bart Van Goethem werd schuldig bevonden aan de moord op zijn vrouw Casandra Baudot.
BELGA Bart Van Goethem werd schuldig bevonden aan de moord op zijn vrouw Casandra Baudot.
De volksjury van het hof van assisen in Brugge heeft Bart Van Goethem (39) schuldig bevonden aan moord op zijn echtgenote Casandra Baudot (34). De Oedelemnaar bracht het slachtoffer in februari 2011 met messteken om het leven na een bezoek aan de vrederechter. Hij wordt veroordeeld tot 15 jaar opsluiting.

In 2002 leerde Bart Van Goethem na een moeilijke jeugd en veel omzwervingen Casandra Baudot kennen. Het koppel trouwde een jaar later en kreeg samen vier kinderen. Binnen het gezin waren er echter voortdurend problemen, onder andere op financieel vlak. In januari 2011 besliste de vrouw uit Blankenberge uiteindelijk om haar partner te verlaten. Van Goethem kon niet verkroppen dat hij zijn kinderen niet meer zag.

Hoederecht
Op 16 februari 2011 werden beide betrokkenen verwacht bij de vrederechter. Bart Van Goethem had een verzoekschrift ingediend om minstens voorlopig het hoederecht te krijgen over zijn kinderen. Na de zitting ging hij op zijn brommer op zoek naar zijn echtgenote. Aan een bushalte vlak bij het gerechtsgebouw kwam het tot een nieuwe discussie over de kinderen. Uiteindelijk bracht de beschuldigde zijn vrouw op straat met vijf messteken om het leven.

An Govers, de advocate van Bart Van Goethem, had gepleit dat haar cliënt zijn daden niet gepland had. Het moordwapen had hij naar eigen zeggen enkel op zak om zich te verdedigen tegen de halfbroer van het slachtoffer.

Moord
Voor de jury is het duidelijk dat Bart Van Goethem de bedoeling had om het slachtoffer te doden. Dat blijkt uit het feit dat hij een grote kracht gebruikte toen hij met een scherp mes vitale plaatsen op het lichaam viseerde. Het doorsnijden van een halsader werd het slachtoffer uiteindelijk fataal.

Verder stelde de jury vast dat de beschuldigde het mes bewust meenam toen hij die ochtend richting vredegerecht vertrok. In de motivatie werd ook opgemerkt dat Van Goethem het mes na de zitting bewust in de binnenzak van zijn jas stak. "De bewering dat hij zich met het mes wilde beschermen bij een confrontatie met de halfbroer van het slachtoffer kan totaal niet overtuigen." De beschuldigde wist immers heel goed dat Dagmar Baudot die dag niet in de buurt van het Brugse gerechtsgebouw was.

Na de zitting ging Van Goethem in de straten rond het gerechtsgebouw op zoek naar Casandra Baudot. De jury oordeelde dat de beschuldigde dus tijd en mogelijkheid genoeg had om zich te bedenken. "Hij nam de beslissing dan ook niet in een opwelling, maar weldoordacht."

Zo dadelijk starten de debatten over de strafmaat.