Van Dijck had volgens toxicoloog 1,8 promille alcohol in bloed tijdens ongeval, maar moest pas 2,5 uur later blazen

Vlaams parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA).
BELGA Vlaams parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA).
Volgens toxicoloog Jan Tytgat moet Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) op het moment dat hij dronken een ongeval veroorzaakte ongeveer 1,8 promille alcohol in het bloed gehad hebben. “Dat is het equivalent van toch al een negental standaardglazen alcohol”, zegt Tytgat. Vanmorgen bleek dat Van Dijck pas 2,5 uur na het ongeval heeft moeten blazen. 

Van Dijck was vorige week na een lange werkdag blijven hangen in een plaatselijk café in zijn thuisgemeente Dessel. Nadat hij daar vertrokken was, reed hij rond 3 uur ‘s nachts een aanhangwagen aan. De eigenaar belde de politie, maar de lokale patrouille besliste een ander politiekorps op te trommelen om de alcoholtest af te nemen. Van Dijck staat als burgemeester zelf aan het hoofd van zijn eigen korps en de politie wilde zo elke schijn van partijdigheid vermijden. 

De politiezone Geel werd gebeld, maar die was niet meteen ter plaatse. Uiteindelijk gebeurde de ademanalyse daardoor pas rond 5.25 uur 's morgens, goed 2,5 uur na het ongeval. Van Dijck had op dat moment 1,42 promille alcohol in zijn bloed. Eerder zei Van Dijck nog dat de patrouille uit Geel snel ter plaatse was.

De parlementsvoorzitter had tijdens het ongeval dus zo goed als zeker nog meer dan 1,42 promille in zijn bloed. “Die 2,5 uur zal maken dat ongeveer 2 standaardglazen alcohol verdwenen zijn uit het bloed door metabolisatie en excretie”, zegt toxicoloog Jan Tytgat aan VTM Nieuws. “Dat wil zeggen dat er ongeveer 0,4 promille moet bijgeteld worden als tijdscorrectie. Op het ogenblik van de feiten komen we dan op een resultaat van 1,8 promille. Om een idee te geven, dat is ongeveer het equivalent van toch al een negental standaardglazen.”

Alcoholslot verplicht boven 1,8 promille

Afhankelijk van de tijd waarop Van Dijck de alcohol heeft geconsumeerd, kan dat aantal zelfs nog hoger hebben gelegen. Een lichaam breekt gemiddeld één standaardglas alcohol af in één tot anderhalf uur. In de veronderstelling dat Van Dijck tussen de 1 á 2,5 uur op café had gezeten, en met de 2,5 uur wachttijd erbij, komt een promillage van 1,42 neer op ongeveer 11 tot 12 glazen alcohol voor een gemiddelde man met een lichaamsgewicht van 80 kg. 

Van Dijck komt er nu mogelijk met een minnelijke schikking vanaf, maar was bij een hoger alcoholgehalte sowieso voor de politierechter moeten komen. Dat is verplicht vanaf 1,5 promille. Bij een lagere hoeveelheid kan het parket beslissen enkel een minnelijke schikking voor te stellen. Wie bovendien boven de 1,6 promille zit, is zijn rijbewijs standaard voor 15 dagen kwijt. Een alcoholslot is verplicht vanaf 1,8 promille.

Van Dijck wilde zelf niet meer reageren bij VTM Nieuws omdat het onderzoek loopt. “Ik schaam me enorm”, reageerde hij eerder. “Dit had nooit mogen gebeuren.” 

Bekijk ook: “I did it my way”: video opgedoken van zingende Kris Van Dijck voor hij café dronken verliet
283 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • maud hallett

  Alles is gebeurd volgens de regels, punt uit! wat een hoop stommiteiten lees ik hier

 • Franky Puystjens

  Lijkt toch wel érg sterk op opgezet spel om Politie uit buurgemeente (met partijgenote als burgemeester) met enorme vertraging te laten komen (in 2,5 uur rij je van Brussel naar Parijs, terwijl Geel-Dessel amper 10 minuutjes is...!) en aldus een lager promille te forceren. Overigens was die zogezegd nagestreefde 'onpartijdigheid' complete onzin! Een alcoholtest-set is gewoon scheikunde, en meet niet verschillend al naar gelang de testpersoon uit de eigen of een naburige gemeente is...

 • Eddy DESMET

  Alle burgers gelijk voor de wet ? Laat ons lachen. Indien alle burgers inderdaad gelijk waren voor de wet, dan zou de eerste burger van het land al lang aan de deur moeten gezet zijn van het parlement, waar men wetten en/of decreten stemt. Zo zien we dat N-VA hard is voor wie een misdrijf durft begaan, maar uiterst mild is wanneer het misdrijf door eigen trawanten wordt gepleegd ...

 • Luis Catorce

  Uitgerekend kost het storten van € 10000 in het fonds vzw Leus effectief € 530 (belastingsvoet 50%, gemeentetaks 6%, fiscale giften 45%). Bij 1,42 promille kost een minnelijke schikking € 600, bij een rechtsgang bedraagt de boete tussen € 1600 en € 16000. Naar verluidt zijn de rechters Peter D'hondt en Peter Vandamme, beiden nazaten van CVP-toppolitici, ook voorstander van een dergelijke penitentie met strafvermindering. Een akte van berouw en 530 € als aflaat voor deze zonde: klassejustitie!!!

 • Antonio Rinaldi

  Schandalige corrupte Korpscommandant om de schijn van onpartijdigheid te bewaren een ander korps opbellen met de vraag om niet te snel langs te komen zodat,Meneer zijn alcoholpercentage naar beneden kan.Wie gelooft er nog in rechtvaardigheid in Vlaanderen?