Van Dijck blijft tot nader order parlementslid

Van Dijck met uiterst links N-VA-fractieleider Matthias Diependaele die een interview gaf aan VTM NIEUWS.
BELGA Van Dijck met uiterst links N-VA-fractieleider Matthias Diependaele die een interview gaf aan VTM NIEUWS.
Kris Van Dijck nam dan wel ontslag als voorzitter van het Vlaams Parlement, hij blijft tot nader order parlementslid. Dat zei N-VA-fractieleider Matthias Diependaele in een interview met VTM NIEUWS. "Kris was een gewaardeerd parlementslid. We geven hem de nodige rust om zich te beraden over het verder opnemen van zijn rol". 

N-VA zal een nieuwe tijdelijke voorzitter voordragen, maar zal vandaag nog niet zeggen wie dat zal zijn. Morgen komt het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement bijeen. Diependaele wil op die vergadering nog niet vooruitlopen.

Volgens Diependaele heeft de N-VA geen druk gezet op Van Dijck om ontslag te nemen. "Door de commotie die is ontstaan, is hij zelf in eer en geweten tot de conclusie gekomen dat hij geen voorzitter meer kon zijn", zei Diependaele. Ook Vlaams minister-president Liesbeth Homans benadrukt dat Van Dijck zelf zijn ontslag heeft aangeboden. Zij gelooft niet dat dit verhaal het einde moet betekenen van Van Dijcks carrière. “Ik ken Kris al lang, hij spartelt altijd terug boven”, zei ze aan VTM NIEUWS.

Diependaele stelt dat het niet aan de partij is om te oordelen voer de persoonlijke levenssfeer van Van Dijck. "Wij zijn geen tribunaal". Partijvoorzitter Bart De Wever, die op missie is in Colombia, is intussen telefonisch op de hoogte gebracht van de beslissing van Van Dijck om ontslag te nemen.

Door het ontslag in Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter de facto voorzitter van het Vlaams Parlement. Dewinter is nu immers eerste ondervoorzitter. N-VA zal echter een andere voorzitter voordragen. "Het reglement bepaalt dat het aan de grootste fractie is om, zolang er geen regering is, een tijdelijke voorzitter voor te dragen".
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  Zijn naaste helpen is een werk van barmhartigheid. Wanneer gaan ze Kris Peeters eens om uitleg vragen in deze zaak.

 • wim Goossens

  Stilaan wordt de NV-A meer en meer lijken op een partij van ... ( als ik schrijf wat ik er over denk komt dit nooit op de site) , deftig houden :Berlusconi . Etentjes met vastgoedontwikkelaars, gesjoemel met visa's, opeisen van postjes, alleen aan zichzelf denken( zeker niet aan de kiezers) ...

 • Bruno Suykens

  Mocht ik partijvoorzitter zijn ik gooide hem hoogstpersoonlijk met zijn klikken en klakken buiten. Maar zo werkt dat dus niet bij onze politici. Wie gelooft er nog in zulke democratie? Ons kent ons op alle niveau, aanpassing van de regeltjes als het hen uitkomt en een democratie al 20 jaar geleden begraven door groene Jos.

 • Neeck du Marais

  En het ambt van burgemeester wordt hierdoor niet besmeurd?

 • Levi Raes

  Tuurlijk blijft hij parlementslid. Hij zou graag zijn loon blijven binnenrijven....