Van Damme: “We zijn aan tweede coronagolf begonnen”

Pierre Van Damme.
VTM NIEUWS Pierre Van Damme.
Volgens epidemioloog Pierre Van Damme is er een tweede coronagolf begonnen in Europa. “Op een toenemend aantal plaatsen in Europa nemen de besmettingen toe”, zegt hij in VTM Nieuws. “Het lijkt alsof we weer de controle kwijt zijn. Tot een paar weken geleden waren we vrij goed bezig, en was de epidemie vrij goed onder controle in gans Europa”, maar nu lijkt het tij dus gekeerd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Vandamme heeft dat alles te maken met het niet toepassen van de versoepelde maatregelen, of met het te snel versoepelen ervan. “We staan nu voor een uitdaging om dat terug onder controle te krijgen”, klinkt het.

“We moeten met z’n allen beseffen dat we de maatregelen heel strikt moeten opvolgen, of we hypothekeren binnenkort alles wat we gewonnen hebben”, vervolgt hij. Van Damme pleit er dan ook voor dat Sciensano opnieuw de dagcijfers publiceert, naast het zevendaags gemiddelde. “Toen we in de staart van onze eerste golf zaten, was dat gemiddelde prima. Dan zag je dat systematisch afnemen, nu zien we dat terug toenemen”, aldus Van Damme. Volgens de epidemioloog is het dagcijfer een belangrijk signaal voor de burger, dat een beter zicht geeft op de huidige situatie. “We zitten nu al een paar dagen boven de 100 besmettingen, dit is meteen een signaal: ‘het is niet weg’”.

Het belangrijkste advies van Van Damme aan de politici en experts die morgen samenzitten tijdens een nieuwe Nationale Veiligheidsraad: “Laat alle maatregelen zoals ze zijn. Zorg dat de maatregelen die er nu zijn uitgevaardigd, beter worden opgevolgd.”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Harm De Zeeuw

  Een tweede golf betekent blijkbaar ook een golf nieuwe experten??

 • Paul Van Hooland

  Bij 1ste wielerwedstrijd , hadden alle supporters een masker aan gedaan , zou het een steun zijn geweest voor de inrichters en koereurs . Nu was het een chaos . Wees nu toch eens slim .

 • Birgen Moons

  Beste Heer Vandamme, op het VRT vertelde u gisteren dat we een verhoogde waakzaamheid moeten vertonen maar dat het op dit moment zeker niet dramatisch is en VTM spreekt u over een 2de Golf. Ik heb het gevoel dat ge verteld wat u wordt opgelegd per zender.

 • Rozemieke Fritz

  Zijn er niet té veel experten, virologen en politici hiermee bezig? Als twee virologen of experten mekaar al tegenspreken, wie moeten we dan nog geloven?

 • oswald billiet

  Wanneer je in ,een wurggreep geraakt, dan doe je er alles aan om daar uit te geraken. Te veel corona regeltjes veroorzaken dat. Het kameleon besluit met verwarrende kleurcodes voor de reizenden is eigenlijk een brug te ver. Ik denk dat onze landgenoten vrij gedisciplineerd de opgelegde verplichtingen nakomen. De gees moet nu niet gaan overdrijven.