Van corruptie verdachte Armand De Decker stapt op bij MR

Armand De Decker (MR).
Photo News Armand De Decker (MR).
Minister van Staat en oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker verlaat de MR. Dat bevestigt partijvoorzitter Olivier Chastel op Twitter. De Decker is door het gerecht in Bergen in verdenking gesteld wegens "ongeoorloofde beïnvloeding" in het dossier Kazachgate. Dat draait vooral rond de manier waarop de wet op de verruimde minnelijke schikking - de zogenaamde afkoopwet - in 2011 tot stand is gekomen. 

Volgens de procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna, zijn er "ernstige aanwijzingen" dat De Decker toen zijn functie als vicevoorzitter van de Senaat en burgemeester van Ukkel misbruikt zou hebben in zijn contacten met toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck en diens kabinetsmedewerkers. "Met als doel om een uitspraak te krijgen in het voordeel van zijn client (Patokh) Chodiev (De Decker maakte deel uit van het advocatenteam van Chodiev, red.) en met als specifieke vraag om een vermelding op het strafblad te vermijden", aldus de procureur-generaal.

"Onderzoek nog niet afgerond"

Het onderzoek richt zich niet op het eventuele werk dat De Decker in dezelfde tijd zou gedaan hebben in het parlement in het wetgevende proces rond de afkoopwet. "Dat wetgevende luik is volgens het onderzoek een vrucht van politiek akkoord", zo verduidelijkt de procureur-generaal.

De Decker krijgt nu toegang tot het dossier en kan zien wat hem ten laste wordt gelegd

Procureur-generaal van Bergen

De procureur-generaal benadrukt dat het onderzoek nog niet is afgerond. "Het onderzoek is goed gevorderd. Dat wil niet zeggen dat het morgen is afgerond, maar het zal ook geen eeuwigheid meer duren", klinkt het. Als het onderzoek is afgerond kan De Decker eventueel door het Hof van Cassatie worden doorverwezen naar een rechtbank ten gronde.

Dat De Decker nu in verdenking is gesteld, biedt hem volgens de procureur-generaal ook bepaalde rechten. "Zo krijgt hij toegang tot het dossier en kan hij zien wat hem ten laste wordt gelegd".

Parlementaire onschendbaarheid

Voorlopig kan de parlementaire onschendbaarheid van De Decker niet worden opgeheven. "Daarvoor moet het einde van het onderzoek afgewacht worden. Pas dan kan aan de voorzitter van het parlement (het Brussels parlement, red.) de opheffing van de onschendbaarheid gevraagd worden", legt de procureur-generaal uit.

De Decker was sinds 2006 tot vorig jaar burgemeester van Ukkel, maar moest toen opstappen. 

Hij liet zijn beslissing om de MR te verlaten vanmiddag weten in een mail aan partijvoorzitter Chastel, die op Twitter "akte nam van zijn ontslag". Het voorzitterschap van de partij heeft geen toelichting verstrekt bij de inhoud van de mail. Uit goede bron is wel vernomen dat De Decker zich ontgoocheld voelde over de houding van de partij waaraan hij naar eigen zeggen sterk gehecht is. Hij sprak ook over een gebrek aan respect voor het vermoeden van onschuld en voor het werk dat hij tijdens zijn lange carrière heeft verricht voor de Franstalige liberalen.

Carrière

De Decker is licentiaat in de rechten aan de ULB. Hij begon zijn professionele loopbaan in 1973 als advocaat aan de Brusselse balie. Zijn politieke loopbaan begon in 1979 toen hij adjunct-secretaris-generaal werd van de PRL, de Franstalige liberalen. 

In 1980 verhuisde hij naar het kabinet van defensie-minister Charles Poswick. In 1981 schopte hij het tot Kamerlid. Daar bleef hij tot 1995, waarna hij senator werd. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 zetelde hij er als voorzitter. De Decker was minister van Ontwikkelingssamenwerking tussen 2004 en 2007 en werd intussen benoemd tot minister van Staat. 
54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • adam naaktgeboren

  Levenslang voor corrupte Chinese communistische partijbaas In China is Sun Zhengcai, een rijzende ster binnen de communistische partij, veroordeeld tot levenslang. Hij zou zo'n 20 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen.

 • chris delanghe

  Topcriminelen die zich van geen kwaad bewust (willen) zijn en staande houden dat ze niets verkeerd hebben gedaan. Ge moet maar durven. Die heeft zich laten betalen. Ik denk niet voor het gras af te rijden bij chodiev... Politici die zwaar uit de bocht gaan zouden veel harder moeten gestraft worden, net omdat ze een voorbeeldfunctie hebben als ambtenaar. Eénmaal over de schreef, gedaan met de graaicarriere. Niet dus die mag gewoon blijven zitten en verder doen ...

 • Tony Vandermaelen

  En nu verdwijnt hij naar Toscana waar zijn Loge-vrienden zitten en dan zit de zaak al in de doofpot nog voor we het weten.

 • Willy Van Craen

  Met dat geld en andere inkomsten als voorzitter senaat komt hij goed rond. Hij zal nooit gestraft worden want in hun wereld geld de slogan "ik ken u en jij kent mij". Amen en .....

 • guy Van Deun

  Zou deze man nu gestraft worden voor zijn fouten of geëerd worden als brave minister voor zijn goed en eerlijk werk de voorbije jaren?