Van Cauwenberghe naar correctionele rechtbank in Sodexo-zaak

Jean-Claude Van Cauwenberghe.
BELGA Jean-Claude Van Cauwenberghe.
De kamer van inbeschuldigingstelling in Bergen heeft de Waalse ex-minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe en ex-schepen van Charleroi Jean-Pol Demacq doorverwezen naar de correctionele rechtbank van Charleroi. Dat zegt de advocaat van Van Cauwenberghe, Pierre Chomé. De twee moeten zich verantwoorden in de Sodexo-zaak, rond de bestelling van schoolmaaltijden.

In de zaak worden zes verdachten vervolgd voor valsheid in geschrifte, verduistering en corruptie. Op het moment van de feiten was Demacq schepen van Onderwijs in Charleroi en Van Cauwenberghe gemeenteraadslid, voorzitter van de plaatselijke PS én minister-president van Wallonië.

In 2003 won het bedrijf Sodexo een openbare aanbesteding om maaltijden te leveren in de gemeentescholen van Charleroi. Sodexo moest 750 schoolmaaltijden per dag leveren, maar uiteindelijk werden er slechts 500 genuttigd. Het bedrijf liep daardoor inkomsten mis. Volgens het parket overtuigde Sodexo Van Cauwenberghe, Demacq en twee ambtenaren van de gemeente om hogere bedragen te facturen. Als dusdanig kon het verlies, dat geschat wordt op 156.000 euro, gecompenseerd worden.

De raadkamer van Charleroi verwees de zes verdachten al in maart door naar de correctionele rechtbank, maar Van Cauwenberghe en Demacq gingen daartegen in beroep. De advocaat van Van Cauwenberghe overweegt nu ook cassatieberoep.