Van Besien wordt uitdager De Wever in Antwerpen

PHOTO_NEWS
Een opvallende personeelswissel bij de Antwerpse groenen wordt vandaag aangekondigd. Meyrem Almaci verlaat de gemeenteraad en schuift Wouter Van Besien naar voren als fractieleider én uitdager van Bart De Wever in 2018. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

Een officiële bevestiging van het nieuws kwam er gisteren nog niet, pas vandaag wordt de wissel meegedeeld op een persconferentie. Helemaal verrassend is het niet dat Almaci in haar thuisstad wat minder hooi op de vork neemt nu ze nationaal voorzitter is geworden. Cumulatie is sowieso iets waar groenen niet dol op zijn en van Almaci is bekend dat ze grondig waakt over het evenwicht tussen werk en gezin.

De timing is wel des te opvallender. Net nu de Antwerpse socialisten al vechtend over straat rollen en zich radeloos afvragen of er straks nog een boegbeeld overschiet met wie ze naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kunnen, komen de groenen met een wissel op de proppen die bewijst dat zij niet verlegen zitten om mensen met gezag en naambekendheid. Want die troeven koppelt oud-voorzitter Van Besien en dat dreigde wat verloren te gaan na zijn keuze om zich exclusief te gaan toeleggen op het Vlaams Parlement.

Helemaal veelzeggend is dat Groen zijn oud-voorzitter niet alleen naar voren schuift als nieuwe fractieleider, maar als kopman voor de verkiezingen van 2018 en dus uitdager van Bart De Wever. Het lijkt een zoveelste signaal dat de groenen, ondanks alle aanzoekjes uit rode hoek, niet uit zijn op een verregaande samenwerking met de slabakkende sp.a.