Van Besien: "Stomverbaasd dat sp.a oproept niet op Groen te stemmen"

BELGA
Groenvoorzitter Wouter Van Besien was naar eigen zeggen "stomverbaasd" toen hij de uitspraken van Johan Vande Lanotte (sp.a) hoorde. Die riep op om niet op Groen of PVDA+ te stemmen om zo versplintering van links tegen te gaan.

"Ik was stomverbaasd toen ik hoorde dat de socialisten uitgerekend op de Dag van de Arbeid oproepen om niet op Groen te stemmen", zei Van Besien in Terzake. "Het deed mij denken aan de pastoors die opriepen om niet op de socialisten te stemmen. Nu doen zij hetzelfde met ons. Dat is niet mijn stijl om aan politiek te doen."

Dat links zou versplinteren, waardoor een partij als N-VA sterker zou worden, vindt Van Besien "een kromme redenering". "Dan zou je ook kunnen zeggen dat N-VA rechts verdeelt. Wij hebben een eigen programma met een sterk verhaal. We zullen bij de regeringsvorming zien hoe de kaarten liggen, maar we hebben wel de ambitie om in die regering te stappen."

De afgelopen dagen beweerde onder meer vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) dat stemmen voor Groen en PVDA+ verloren stemmen waren. "Het kan wat scherp of arrogant klinken, maar als je weet dat de uitdaging is of N-VA de regering zal leiden of niet, dan is een stem op PVDA+ en zelfs Groen een godsgeschenk voor N-VA", zei hij aan De Morgen. "Hoe meer stemmen er links verdeeld zijn, hoe beter voor N-VA."

Geen verloren stem
"Op Groen stemmen is geen verloren stem", vindt Van Besien in Terzake. "Onze partij heeft twee duidelijke benen. We zijn ambitieus op sociaal vlak en hebben als enige partij ook een duidelijk groen programma."

"De grondstroom in Vlaanderen is ook niet rechts", vindt Van Besien. "We leven in een context van onzekerheid. Er is nog veel werkloosheid, zeker onder jongeren. Dat brengt angst met zich mee. Het is aan de politiek om daar antwoorden op te geven, maar dat lukt niet door het beschimpen van andere partijen."