Van Besien pleit voor coalitie met socialisten en christendemocraten

Groen-voorzitter Wouter Van Besien.
BELGA Groen-voorzitter Wouter Van Besien.
"In het ideale geval vormen we een regering samen met de socialisten en de christendemocraten." Dat zegt Groen-voorzitter Wouter Van Besien in een interview met de krant Le Soir. Van Besien denkt dat die regering doortastendere maatregelen zal kunnen nemen.

De partij Groen steekt niet weg dat ze wel zin heeft in regeringsvorming. De groenen werkten tijdens de regering-Di Rupo wel loyaal mee aan de staatshervorming, maar werden daar niet voor beloond met regeringsdeelname. Daar wil Van Besien graag verandering in zien.

"Als N-VA geen partners vindt, komen wij op de voorgrond", klinkt het. Van Besien denkt dat er een traditionele tripartite in de lucht, maar acht de kans niet uitgesloten dat de drie traditionele families van socialisten, liberalen en christendemocraten geen meerderheid vinden. "Dan krijgen de socialisten een mooie troefkaart in handen."

Het is niet de bedoeling om de regering te depanneren, wel om "de regering minder grijs en meer enthousiasmerend te maken, door een positieve schok, een adrenalineboost", klinkt het nog.