Van Besien: "Oosterweel komt er niet"

Wouter Van Besien focust zich in het Vlaams Parlement voornamelijk op Antwerpse thema's, zoals Oosterweel.
belga Wouter Van Besien focust zich in het Vlaams Parlement voornamelijk op Antwerpse thema's, zoals Oosterweel.
Volgens Vlaams Parlementslid Wouter Van Besien (Groen) is het zo klaar als een klontje dat Oosterweel er niet komt. De Vlaamse regering zal nooit haar plannen kunnen realiseren, meent Van Besien. "Het zal nooit lukken dat willens nillens door de strot van de Antwerpenaren te duwen", zegt hij in De Zondag.

Sinds Meyrem Almaci hem anderhalf jaar geleden opvolgde als partijvoorzitter van Groen, focust Van Besien zich in het Vlaams Parlement en in de Antwerpse gemeenteraad voornamelijk op Antwerpse dossiers. Het Oosterweeldossier bijvoorbeeld. Daarvan beweert hij in 'De Zondag' stellig dat de geplande Oosterweelverbinding er niet komt. "En dat is dankzij al die middenveldorganisaties, maar ook dankzij de oppositie van Groen."

Nochtans heeft niets aangegeven dat de Vlaamse regering zou afzien van haar plannen. Toch meent Van Besien dat de regering niet anders zal kunnen dan haar plannen te wijzigen. "Een nieuwe autostrade door de stad is gewoon een slecht project. Het zal nooit lukken dat willens nillens door de strot van de Antwerpenaren te duwen. En de geest is uit de fles. Het alternatief, de overkapping van de ring, vindt meer en meer aanhang. Tel daarbij de juridische bezwaren. De regering zal moeten buigen. Ik ben daar rotsvast overtuigd van."

Kartel?

Van Besien blikt ook al even vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Sinds John Crombez sp.a-voorzitter is, zetten de socialisten de deur naar een verregaande samenwerking - bijvoorbeeld een kartel - steeds meer open. Maar Van Besien wil niet op de feiten vooruitlopen. "Wij hebben geen taboes. Als we dat doen, zal dat wel een Antwerps verhaal zijn." Daarmee geeft hij aan dat een rood-groen kartel niet over heel Vlaanderen verwacht moet worden.

Bovendien wil Van Besien de samenwerking niet beperken tot enkel Groen en sp.a. "Ik denk dat het pas echt interessant kan zijn als ook derden aansluiten, mensen uit de burgerbewegingen. Anderzijds kan het ook zijn dat je dan kiezers afstoot. We zullen de voor- en nadelen goed afwegen. Maar die oefening is pas voor de zomer van 2017."

'Ik denk dat het pas echt interessant kan zijn als ook derden aansluiten, mensen uit de burgerbewegingen'

Van Besien over kartelvorming met sp.a in Antwerpen