Van Besien: "Antwerpse coalitie met PVDA komt er niet door veto centrumpartijen"

Wouter Van Besien sluit een Antwerpse coalitie met PVDA uit omwille van het veto dat enkele andere centrumpartijen tegen die partij stelden.
BELGA Wouter Van Besien sluit een Antwerpse coalitie met PVDA uit omwille van het veto dat enkele andere centrumpartijen tegen die partij stelden.
De progressieve coalitie die Groen in Antwerpen op poten wil zetten na de gemeenteraadsverkiezingen, zal er allicht één zonder PVDA zijn. Dat heeft Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien deze avond verklaard tijdens een debat georganiseerd door de liberale studentenvereniging LVSV. 

Van Besien zei dat hij alleen een mogelijke meerderheid ziet in een coalitie met sp.a en centrumpartijen (Open Vld en/of CD&V, red.) en dat die laatsten nu eenmaal een veto tegen PVDA hebben uitgesproken.

Op de vraag van een student in het publiek waarom Groen wel het extreem-rechtse Vlaams Belang, maar niet het extreem-linkse PVDA uitsluit om mee samen te werken, antwoordde Van Besien eerst dat PVDA geen racistisch discours hanteert en dat hij het weliswaar oneens is met een aantal PVDA-standpunten zoals over het regime van Venezuela, maar dat die standpunten voor de rekening van PVDA zijn. "Maar ik denk dat het niet zal gebeuren, want als wij een progressieve coalitie willen maken, zal dat altijd een samengaan zijn van progressieven aan de linkerzijde en in het centrum", aldus Van Besien over een eventuele coalitie met PVDA. 

"Veto"

"Op die manier kunnen we een meerderheid vinden. Er is vanuit verschillende partijen, niet door ons, een veto uitgesproken over PVDA. De enige conclusie die je daaruit kan trekken als kiezer die een progressieve coalitie wil, is dus om op Groen te stemmen."

Huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA) herhaalde tijdens datzelfde debat dat hij verder wil met de coalitie N-VA, Open Vld en CD&V. CD&V-lijsttrekker Kris Peeters wilde niet vooruitlopen op mogelijke coalities, Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer stelde dat hij een "coherente coalitie" wil en zowel bij N-VA (op economisch vlak en stadsontwikkeling) als Groen (inzake mobiliteit) raakvlakken ziet.
100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Op lokaal vlak zou het partijpolitieke gekissebis geen rol mogen spelen. Het gaat om het besturen van de gemeente of stad, dan kan je eigenlijk geen veto stellen tegen deze of gene partij. Van Besien zegt gewoon dat hij lekker met de PVDA wenst te besturen als het hem goed mocht uitkomen (lees de burgemeesterssjerp opleveren). Het bestuur zal hem worst wezen, het is enkel om de vette wedde te doen.

 • Jimmy De Groeve

  We gaan moeilijke tijden krijgen in Antwerpen.Probeer op deze manier maar eens een coalitie te vormen.Iedereen wil burgemeester worden, maar gaan geen meerderheid vinden.De kleinere partijen gaan hun veto stellen om ook hun kandidaat burgemeester naar voor te schuiven.Dit als pasmunt om een bestuur te kunnen vormen.LET THE SHOW BEGIN.

 • Bob Boomer

  - Politiek is toch schoon hé ! De kiezer kiest en de partijen gaan al in tegen de wil v/d kiezer voor de stemlokalen open zijn. PVDA een njet en Vlaams Belang een never. Net die 2 partijen die de burger nog niet belogen en bedrogen hebben worden uitgesloten. Wat is de democratie toch prachtig.., snik, snif, traan !!

 • Marc Baeyens

  Van Besien is een elastiek die zich naar alle kanten rekt om zijn postje binnen te halen. Geloof altijd het omgekeerde van wat sLinkse kandidaten u vertellen of je komt steevast bedrogen uit

 • Guy Van den Brande

  waarom moeten we nog gaan stemmen als alles toch al op voor hand beslist is met wie ze samengaan allemaal postjes pakkers