Van Besien: "Antwerpen riskeert verloren generatie te creëren"

Wouter Van Besien.
Foto BELGA Wouter Van Besien.
De Antwerpse Groen-afdeling heeft met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober een plan klaar om de hoge jeugdwerkloosheid in de stad te bestrijden. De partij wil werk maken van een stedelijke 'matchmaker', een soort intendant die langetermijnoplossingen aanreikt over bestuursperiodes heen. Hij/zij werkt daarvoor samen met alle relevante partners, zoals ondernemers, onderwijs en middenveld.

"Voor belangrijke maatschappelijke thema's worden soms eigen functies gecreëerd, zoals de 'intendant' voor de overkapping", geeft Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien aan. "Een stedelijke matchmaker mobiliseert alle krachten en zet de neuzen in dezelfde richting. De matchmaker werkt langetermijnoplossingen uit, los van politieke realiteiten of wisselende coalities."

Volgens Van Besien riskeert Antwerpen een "verloren generatie" te creëren als er niet snel een versnelling hoger wordt geschakeld in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Hij kijkt daarvoor vooral naar de ongekwalificeerde uitstroom, die in Antwerpen dubbel zo hoog is als het Vlaamse gemiddelde. Groen wil inzetten op kleinere klassen en meer scholencapaciteit, de uitbouw van brede wijkscholen en het uitstellen van de studiekeuze.

Ikrame Kastit.
Foto Laenen Ikrame Kastit.

Een derde principe van Groen wordt het centraliseren van de communicatie met de jonge werkzoekende. "Voor veel jongeren is het zoeken naar werk, studie(beurs) of opleiding nu een kluwen", zegt Ikrame Kastit, nummer twee op de Antwerpse Groen-lijst. "De communicatie naar jongeren moet klantgericht zijn: zij moeten in één stap of in één klik alle info over hun toekomst kunnen vinden. Voor jongeren die geen zicht hebben op een opleiding, niet studeren en niet worden opgevolgd door de VDAB zoeken we samen met experts naar manieren om een betere monitoring te voorzien. Daardoor zouden we hen sneller kunnen helpen."
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Deckers

  Dewinter wist dat jaren geleden al...hij wordt ook wakker nu...

 • walter vermeulen

  waarom.werken?beseft.hij nie dat niet werken meer opbrengd en.minder stress geen belasting en monder boetes

 • BRIGITTE COPPENS

  Zal hij ze alle dagen uit hun bedje gaan halen en naar hun werk voeren ? Er valt meer te rapen met drugshandel dan met een job.

 • Dan Midden

  Van Besien zou beter meehelpen aan het inperken van het witte poeder in zijn achterban! Is dit probleem niet groter dan het fijn stof van de auto's? Hoeveel doden vallen er door de drugsbendes, zijnde direct door geweld tussen bendes, door verslaafden die mensen beroven, als door overdosis etc? Loop gewoon eens op een vrijdag doorheen borgerhout en je ziet direct wat de oorzaak van de problemen zijn!

 • vanaeken jokke

  Chef compostbak Besien denkt ook nog dat die willen werken hoe achterlijk is die man.En die wil burgemeester worden van de grootste Vlaamse stad.Besien weet niet dat er ze al meerdere generaties vergeten zijn om aan het werk te zetten.Vergeten omdat ze altijd met hun kop in't zand steken