Valse cheques bedotten Gentse hotels

UNKNOWN

De Gentse federale politie waarschuwt de uitbaters van hotels voor oplichting via valse cheques. De daders sturen een cheque op met een hoger bedrag dan de prijs voor de kamer, en vragen het verschil terug te storten. In het Gentse arrondissement werden al een viertal kleinere hotels en bed and breakfasts het slachtoffer.

Hoger bedrag
De oplichters maken gebruik van de tijd die de banken nodig hebben om te achterhalen of de buitenlandse cheques gedekt of echt zijn, zegt hoofdcommissaris Patrick Willocx. "Meestal wordt via e-mail informatie gevraagd aan het hotel, om dan vervolgens een reservering te plaatsen. Telkens is het bedrag van de cheque beduidend hoger dan de som die ze moeten betalen.

Terugstorten
De oplichters vragen dan aan het slachtoffer om het teveel gegeven bedrag te storten op een rekening, bijna altijd via Western Union. Vaak is het slachtoffer ervan overtuigd dat de cheque in orde is, omdat het geld al op zijn rekening gestort is. Dit is echter onder voorbehoud. Na enkele dagen blijkt dat de cheque vals was. Dan is de hoteluitbater het geld dat hij teruggestort heeft, kwijt."

Cheques eerst checken
De politie raadt hoteluitbaters aan om bevestiging te krijgen van de bank dat de buitenlandse cheques gedekt zijn, alvorens geld terug te storten. De speurders vragen slachtoffers om klacht in te dienen bij de lokale politie. (belga/sd)