Vakbondsvrouw Maria Vindevoghel trekt PVDA-lijst voor de Kamer in Brussel

Maria Vindevoghel.
Maria Vindevoghel.
Maria Vindevoghel (61), die bij het failliet van Sabena in 2001 enige bekendheid verwierf als ACV-vakbondsvrouw, zal bij de verkiezingen van 26 mei de federale lijst van PVDA/PTB trekken in Brussel. Dat heeft partijvoorzitter Peter Mertens bekendgemaakt. De uiterst linkse partij hoopt in de volgende legislatuur minstens acht verkozenen te hebben in de Kamer.

Vindevoghel was een van de woordvoerders van de Sabena-werknemers toen de nationale luchtvaartmaatschappij in 2001 failliet ging. Ze heeft meer dan 20 jaar in de schoonmaaksector gewerkt en is sinds 2007 aan de slag bij de vakbond, waar ze zich onder meer met luchtvaartsector en de vrouwenwerking inliet.

Nu kiest ze dus voluit voor de politiek en trekt ze de Brusselse Kamerlijst van PVDA/PTB. Vindevoghel vindt het belangrijk dat er meer arbeiders en arbeidsters verkozen worden, zei ze tijdens haar voorstelling. “Met meer mensen zoals ik zouden wetten die de arbeidsduurvermindering uitstellen tot de leeftijd van zestig jaar veel moeilijker passeren”, luidde het. “Ik wil in het parlement de stem zijn van de mensen die heel vaak niet gehoord worden.”

Minstens acht Kamerleden

PVDA/PTB, dat in Brussel met een tweetalige lijst naar de kiezer trekt, maakt zich sterk dat Vindevoghel grote kans heeft om verkozen te geraken. Voorzitter Mertens hoopt in de volgende legislatuur minstens acht parlementsleden te hebben in de Kamer. Naast Vindevoghel rekent Mertens op een verkozene uit Antwerpen en zes verkozenen uit Wallonië. “Wij hopen een fractie in het federaal parlement te hebben met verkozenen uit de drie gewesten van het land. Dat zou uniek zijn.”

Dat hij zelf de Antwerpse Kamerlijst trekt, kon Mertens nog niet bevestigen, maar in een schriftelijke verklaring die op de persconferentie werd verspreid, zegt Vindevoghel alvast “apetrots (te zullen) zijn in het parlement te zetelen aan de zijde van Peter Mertens, die we willen laten verkiezen in Antwerpen”.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nohri El Abdellaoui

  Leve PvdA de eerlijkheid de waarheid

 • raymond van der craen

  En ja voor wie zo de gewone werkende man en vrouw stemmen? Juist voor de PVDA. Liever een verloren stem dan een bedrogen stem!

 • Paul Boutsen

  En wat vindt deze vakbondsvrouw van het geld dat, nu, beweging.net gestolen heeft van goedgelovige arbeiders en er voor 675 miljoen aan belastingengeld, samen geraapt bij hard werkende arbeiders, wil afnemen om de arbeiders slechts gedeeltelijk te willen vergoeden? Is dit het ACW, of PVDA, die in Vilvoorde onmiddellijk mee stemde om hun zitpenningen in de gemeenteraad 40% royaler te bedienen?

 • Nohri El Abdellaoui

  Leve PvdA de eerlijkheid de waarheid

 • Geert Van de Moortele

  Stel dat PVDA uiteindelijk de 5% drempel haalt dan liggen er al plannen klaar bij de traditionele partijen om deze te verhogen in functie van de volgende verkiezingen.