Vakbondsleden bekogelen FOD Justitie met eieren

ANP XTRA
"Er wordt momenteel een protocolakoord opgesteld op basis van twee voorstellen." Dat heeft Eric Manise, vakbondsvertegenwoordiger van de CSC van Lantin, gezegd na de ontmoeting met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De vakbondsafgevaardigde quoteert de voorstellen als "onvoldoende". Een zestigtal vakbondsleden gooide tijdens de meeting met eieren en tomaten naar het gebouw van FOD Justitie in Brussel.

Het overleg ging vanochtend om 9 uur van start. Er wordt gezocht naar uitweg voor het arbeidsconflict, en de staking, die sinds een week bezig is in de gevangenissen.

Het eerste voorstel gaat over "een flexipremie die de loonsverlaging door de besparingen moet compenseren". Het andere voorstel gaat over "de vervanging van elke ambtenaar die in 2016 vertrekt door een nieuwe aanwerving".

Volgens de vakbond zijn deze voorstellen onvoldoende en komen ze niet tegemoet aan de eisen die door de vakbonden gesteld worden inzake de veiligheid.

"De drie bonden hebben hun grieven op tafel kunnen leggen", zegt Manise van de christelijke bond. "We hebben gezegd dat we weer willen werken met het personeelskader dat in voege was in 2014, en niet met minder mensen, maar dat gaat er bij de regering niet in."

"We wachten nu op het protocolakkoord en daarna zullen de algemene vergaderingen van het personeel dinsdag in de instellingen moeten beslissen of ze doorgaan met de staking of niet", zegt Wendy Heyvaert van de liberale vakbond VSOA.

Justitieminister Koen Geens
Photo News Justitieminister Koen Geens

We hebben gezegd dat we weer willen werken met het personeelskader dat in voege was in 2014, en niet met minder mensen, maar dat gaat er bij de regering niet in

Eric Manise

"We zijn het spuugzat"

Volgens de vakbondsafgevaardigden Michel Jacobs van de socialistische vakbond CGSP-AMio en Laurence Clamar van het christelijke CSC zit de situatie muurvast, zo verklaarden ze na afloop van het overleg. "De regering blijft bij de opgelegde besparingen", zegt Michel Jacobs. "We zijn het spuugzat."

"De flexipremie kan voor ons op voorwaarde dat we niet te veel moeten inleveren inzake loon, maar als het er alleen om gaat de de besparingen en het schrappen van jobs erdoor te krijgen, dan zijn we daar in het zuiden van het land niet van gediend."

Ook de christelijke bond CSC vindt de voorstellen van de minister onvoldoende. "Er is een probleem van veiligheid. In plaats van mensen te vervangen moeten er nieuwe aanwervingen komen", zegt Laurence Clamar. Blijkbaar zijn de cipiers in het noorden van het land meer gewonnen voor de flexibiliteit dan die in het zuiden, klinkt het. "Je krijgt de indruk dat de gevangenissen in het zuiden des lands op straat komen om de eisen van de gevangenissen in het noorden af te dwingen", zegt Clamar.

Morgen moeten de algemene vergaderingen van het gevangenispersoneel in de Brusselse en Waalse instellingen zich uitspreken over het protocolakkoord en dus ook beslissen over het al dan niet voortzetten van de stakingen in de gevangenissen die vorige maandag zijn gestart en die in Vlaanderen dinsdag werden stopgezet, terwijl ze in Franstalig België voortduren.

Eieren en tomaten

Een zestigtal militanten zakte vandaag af naar de vergadering van de minister met de vakbonden en liet zich voor het gebouw horen met fluiten en voetzoekers. Ze gooiden met eieren en tomaten naar het gebouw van de FOD Justitie.