Vakbondsactie in kerncentrale van Tihange

De kerncentrale van Tihange.
EPA De kerncentrale van Tihange.
In de kerncentrale van Tihange, in het zuiden van het land, is deze ochtend een vakbondsactie aan de gang. Sinds 4 uur 's ochtends blokkeren enkele tientallen vakbondsafgevaardigden de toegang tot de centrale. Enkel het personeel dat bevoegd is voor de goede werking en de veiligheid van de centrale mag binnen. De actie zal waarschijnlijk nog een hele dag duren. 

Andere werknemers en onderaannemers wordt de toegang tot de centrale ontzegd. De kernreactoren van Tihange draaien intussen zonder onderbreking.

De actie kadert in een sectoriële stakingsaanzegging die het gemeenschappelijk vakbondsfront einde maart heeft ingediend. De bonden klagen daarmee aan dat een aantal cao's rond bijvoorbeeld pensioenplannen en werkzekerheidsgarantie niet wordt gerespecteerd. Ze betreuren ook dat steeds meer een beroep wordt gedaan op onderaannemers.

Meer acties

De voorbije weken werd ook al actie gevoerd bij andere bedrijven uit de sector, zoals Engie, Luminus, Orès en Direct Energie (Poweo).

De vakbonden voeren nog altijd onderhandelingen in het paritair comité, maar die gaan erg traag vooruit, betreurt Vincent Franco van de vakbond Gazelco. Volgens hem zijn er de volgende dagen nog meer acties gepland.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Duyssens

  Het zijn voor directie en personeel van de kerncentrales zeer onzekere tijden omdat niemand wil beslissen hoe het nu verder moet, dat er dan sociale conflicten ontstaan is min of meer normaal. Alle schuld op vakbonden en Wallonië stoten is dan ook echt hypocriet maar in de overwinningsroes van de populistische eigen volk dictatuur is dit mooi meegenomen.

 • peter servranckx

  De werkzekerheidsgarantie is toch nutteloos, weten die dan niet dat ze de kerncentrales gaan sluiten voor de opwarming tegen te gaan.

 • frans Venloo

  Laat deze vakbonden ens leven van Hun lidgelden inplaats van gesubsideerd te worden door de overheid ( ons belastingsgeld )ze zullen minder aan staking denken en hun gelden beter beheren .

 • Fritz De Pessemier

  Waar Wallonië goed in is. (Maar ook het enige)