Vakbonden zetten bijna alle leerkrachten op lijst van zware beroepen

thinkstock
De vakbonden hebben een lijst met zware beroepen bekendgemaakt waarover gisteren een akkoord zou zijn bereikt met minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Leerkrachten in het kleuter-, lager, middelbaar, beroeps- en buitengewoon onderwijs krijgen een plaats op de lijst, naast beroepen als postbode, vuilnisophaler en verpleger. Open Vld en N-VA ontkennen dat er een akkoord is: "De lijst is voorbarig."

Gisteren bereikten twee van de drie overheidsvakbonden met minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) naar verluidt een akkoord over een lijst van zware beroepen. Daarvoor wordt gekeken naar vier criteria: zware fysieke belasting, onregelmatige uren, veiligheidsrisico’s en stress - hoewel die laatste enkel geldt als verzwarend criterium. 

Wie een beroep uitoefent dat op de lijst verschijnt, mag tussen de twee en zes jaar vroeger op pensioen kunnen gaan waarbij de minimale pensioenleeftijd ligt op 60 jaar. Het systeem moet normaal vanaf 2020 in werking treden.

Leerkracht, postbodes en treinbestuurders

Gisteren werd al bekend dat de politie, het leger en de brandweer op de lijst zouden staan. Vakbond VSOA bevestigt dat meeste leerkrachten een plaats krijgen, waaronder leerkrachten uit het kleuter-, lager, middelbaar, beroeps- en buitengewoon onderwijs. 

De gepresteerde jaren van leerkrachten uit het kleuter-, beroeps- en buitengewoon onderwijs wegen wel zwaarder door dan die van leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs. Ook ondersteunende functies in het onderwijs gelden als zwaar beroep, met uitzondering van administratief personeel. Vallen dus uit de boot: wie les geeft aan het hoger onderwijs en proffen aan de universiteit. Maar ook schooldirecteurs, met uitzondering van die schooldirecteurs in het lager onderwijs die ook voor de klas staan.

De vakbonden laat verder weten dat ook het spoorpersoneel ruim vertegenwoordigd is. Het gaat concreet om werknemers in de seinhuizen, arbeiders die werken aan de sporen en de bovenleidingen, het rijdend personeel (treinbestuurders en -begeleiders) en de agenten van Securail.

Ook postbodes, postpersoneel dat in de sorteercentra werkt, luchtverkeersleiders en loodsen worden vermeld op de lijst. Daarnaast noemen de vakbonden cipiers, bus- en tramchauffeurs, vuilnisophalers en verplegers en verzorgers met een ambtenarenstatuut. 

Tot slot haalt het personeel dat de noodcentrale 112 bemant eveneens de lijst, net als douanepersoneel in de havens en luchthavens, bosarbeiders, en ambulanciers.

Ook postbode wordt door de vakbonden vermeld op de lijst van zware beroepen.
Photonews Ook postbode wordt door de vakbonden vermeld op de lijst van zware beroepen.

Vakbonden 

Het christelijke ACV en het liberale VSOA gingen gisteren al akkoord met de regeling. Het ACOD geeft zijn fiat voorlopig nog niet: de bond nam niet deel aan de onderhandelingen met minister Bacquelaine door een staking en kon de lijst dus nog niet inkijken.

Ook de legervakbonden hebben de tekst met het akkoord over de zware beroepen bij de overheid nog niet ontvangen. Zij plannen een overleg met het kabinet van minister Bacquelaine op vrijdagochtend.

Het voorstel moet eerst nog worden goedgekeurd door de regering. Of dat zal gebeuren, is nog verre van zeker. Indien de regering geen groen licht geeft, lieten de vakbonden al weten dat ze zich terugtrekken uit de regeling. 
804 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • boudewijn segers

  Alles in prive is licht werk,alles wat overheid is,is zwaar beroep....daar draait het op uit.Het Establishment bestaat allemaal uit zware beroepen...de populisten uit de prive..allemaal lichte beroepen.

 • dirk van den broecke

  Is een onzin discussie werk je minder lang krijg je als ambtenaar minder waarom blijven zeveren over 65 en jaren dienst ook bij de overheid is je pensioen lager als je eruit gaat op 55, want wat velen vdrgeten is dat je nooit meer dan 70% van je,wedde kan krijgen als pensioen dus werk je langer ja verdien je meer maar niet voor pensioen. Het is hem er alleen om te doen dat je meer afdraagt aan de kassa van pensioen

 • Peter Smets

  @ Pierre vaneylen: "Begin alvast het bijberoep af te schaffen voor de "zware beroepen" en doe steevasgt controle op hun zwart werk en zullen (heel) veel onderwijzers tegen de lamp lopen!" Als er één iemand is die een bijberoep heeft, er riant voor betaald wordt maar nooit aanwezig is, is het Weverke met zijn 'bijberoepje' in het parlement. En dan maar kappen op de leraars. Hypocriet, zowel hij als u.

 • Ronny Ooijen

  Chris Devlaeminck,"Nu willen velen zo vroeg mogelijk op pensioen, een zo hoog mogelijk pensioen en zo weinig mogelijk afdragen. Sossenmanieren noem ik dat."Wil u beweren dat bijvoorbeeld N(V)-A kiezers dat niet willen?Wat is het volgende?Dat als die kiezers werken,dat enkel willen doen aan minimumloon zeker?Hypocriet denken noem ik dat.

 • ANNE CALLEBAUT

  Ik denk dat iedereen op een zeker moment zijn job zwaar begint te vinden.We worden ouder en soms wat trager,het recupereren gaat niet meer zo snel maar dat wil niet zeggen dat we niet meer kunnen werken.Wie een goede gezondheid heeft en zijn werk graag doet zal minder problemen hebben dan iemand die zich voortsleept tot aan het pensioen omdat het niet anders kan.Het is niet evident om hier een degelijke oplossing te vinden die leefbaar is voor iedereen.