Vakbonden vrezen afschaffing schoolvervoer door De Lijn

UNKNOWN
De besparingen bij De Lijn zullen gevolgen hebben voor het busvervoer van schoolkinderen naar allerlei activiteiten. Dat beweert de vakbond ABVV Transport. De Lijn zegt dat niet zij, maar de maximumfactuur die wordt opgelegd door het ministerie van Onderwijs, de oorzaak is van inperking van de mogelijkheden voor schoolvervoer.

"Door de besparingsplannen van De Lijn zullen scholen veel minder beroep kunnen doen op busvervoer en dus hun uitstappen moeten schrappen of alternatief transport zoeken." Dat zegt Eddy Graller, ABVV-secretaris van de divisie Transport. "Als scholen vandaag een bus willen inleggen, bij De Lijn of een onderaannemer, krijgen ze daarvoor een sterk verminderd tarief. We weten dat door de bezuinigingen bij De Lijn deze kortingen niet langer zullen toegestaan worden. Hierdoor zal de prijs voor het vervoer boven het beperkte budget van de scholen liggen, waardoor ze hun uitstappen mogen schrappen."
 
Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn Limburg, is niet onder de indruk: "Onze kostprijs voor schoolvervoer blijft wat hij is. De normale dienstregeling van de goed bevolkte bussen van en naar de scholen wordt zeker behouden. Wat het specifiek vervoer voor uitstappen betreft, is het zo dat het ministerie van Onderwijs de maximumfactuur heeft ingevoerd, waardoor de budgetten bij de scholen hiervoor fors gekrompen zijn. Het is dus niet onze schuld als er weinig of niets meer overblijft voor schoolvervoer. Wij moeten onze bussen toch niet voor iedere school en uitstap gratis laten rondrijden? We vrezen dat de vakbond zich dus op de verkeerde instantie boos maakt." (belga/ddh)