Vakbonden voeren op 11 maart actie in Brussel

Geen betoging maar "statische bijeenkomst"

De nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront tegen het federale regeerakkoord, op 6 november vorig jaar.
PHOTO_NEWS De nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront tegen het federale regeerakkoord, op 6 november vorig jaar.
De drie vakbonden organiseren op 11 maart "een militantenconcentratie" in Brussel om de "druk op de regering te verhogen" rond een aantal bekommernissen zoals de tax shift, de indexsprong en andere regeringsmaatregelen.

Een betoging wordt het niet. "Het gaat om een statische bijeenkomst", zegt woordvoerster Gina Heyrman van ABVV. Waar in Brussel de actie juist zal plaatsvinden en hoeveel volk er zal zijn, kan ze nog niet zeggen. In elk geval zal er niet gemobiliseerd worden zoals voor een betoging. Wel is "iedereen welkom" en zal wie komt, gedekt zijn door de vakbond. In september lokte een gelijkaardige actie enkele duizenden vakbondsmilitanten naar het Muntplein.

De bonden hadden nieuwe acties aangekondigd, ook al ondertekenden ACV en ACLVB een sociaal akkoord in de Groep van Tien. De werkgevers én de regering maakten snel duidelijk dat stakingen uit den boze zijn. ACV-topman Marc Leemans kondigde acties aan die "doelmatig en proportioneel" zijn, terwijl ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw sprak over acties die "stap voor stap" gevoerd zouden worden, telkens gevolgd door een evaluatie "of wij het antisociale beleid kunnen keren".

In de aanloop naar de militantenconcentratie zullen de bonden informatiesessies organiseren in ondernemingen, samen met sensibiliseringsacties en regionale acties, zo staat in een mededeling.

Het gaat om een statische bijeenkomst

Gina Heyrman, ABVV

Sociale vrede

De federale regering en de werkgevers rekenen erop dat de vakbonden niet weer gaan staken. Dat lieten de ministers gisteren uitschijnen tijdens de ontmoeting met de Groep van Tien. "Het is de bedoeling dat we verder werken in een logica van sociale vrede", zei premier Charles Michel (MR) achteraf.

Ook Kris Peeters liet gisteren verstaan dat stakingen niet conform het akkoord zijn. "In het akkoord dat de acht (alle werkgevers en vakbonden, maar niet het ABVV) hebben ondertekend, staat dat er stabiliteit moet zijn", zei hij.