Vakbonden verwachten veel volk op pensioenbetoging, openbaar vervoer Brussel verstoord

Ook op 19 december werd er betoogd tegen de pensioenhervorming.
BELGA Ook op 19 december werd er betoogd tegen de pensioenhervorming.
De vakbonden trekken vanaf 11.00 uur opnieuw door de straten van Brussel voor een betoging tegen de pensioenhervormingen van de regering-Michel. Opnieuw, want op 19 december was er ook al een pensioenbetoging. Toen waren er volgens de politie 25.000 mensen. De bonden wagen zich niet aan voorspellingen voor de nieuwe betoging, maar zeggen dat de mobilisatie zeer goed liep. Bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is er al hinder door de betoging.

Omstreeks 6 uur werden slechts twee metrolijnen van de MIVB bediend, zeven tramlijnen en zeven buslijnen.

De treinen zouden wel volgens de normale dienstregeling moeten rijden. Er zijn extra treinen ingelegd om de deelnemers aan de betoging naar Brussel te brengen.

De vakbonden roepen op tot verzamelen aan het Brusselse Noordstation om 10.00 uur. De optocht zou dan tegen 11.00 uur vertrekken door het centrum van de stad richting Zuidstation, waar het einde is voorzien rond 14.00 uur.

Brussel mijden met auto

De Brusselse politie waarschuwde automobilisten al voor verkeershinder tijdens de optocht en vraagt om Brussel zoveel mogelijk te mijden met de auto. Belangrijke verkeersassen kunnen al voor de start van de betoging worden afgesloten.

Een verschil met de betoging van december is dat er nu een stevige nationale omkadering aan vooraf is gegaan. De drie bonden drukten bijvoorbeeld samen meer dan een miljoen "pensioenkranten" om hun standpunten duidelijk te maken. In december was het aanvankelijk de bedoeling om een kleinere regionale actie te houden, maar door "druk van onderuit" werd het uiteindelijk een nationale actie.

De focus is wel dezelfde: ACV, ABVV en ACLVB klagen het "non-beleid" en het "geknoei" van de regering over de pensioenen aan. Vooral het debat rond het zogenaamde pensioen met punten baart de werknemers momenteel zorgen, zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. Bij het pensioen met punten verdient een werknemer afhankelijk van zijn of haar loopbaan meer of minder punten. Die punten bepalen of men al dan niet vervroegd kan afzwaaien.

Pensioen met punten

"De regering blaast warm en koud over het pensioen met punten", zegt Vanbellinghen. "Wij vrezen vooral dat er veel onzekerheid zal zijn voor de mensen, en dat is toch het laatste wat je wil op je oude dag? Deze betoging zal geslaagd zijn als de regering eindelijk in alle rust en in overleg met de sociale partners over de pensioenen wil praten. Nu komen mensen in situaties terecht die ze niet meer kunnen terugdraaien."

De vakbonden roepen op tot verzamelen aan het Brusselse Noordstation om 10.00 uur. De optocht zou dan tegen 11.00 uur vertrekken door het centrum van de stad richting Zuidstation, waar het einde is voorzien rond 14.00 uur. De Brusselse politie waarschuwde automobilisten al voor verkeershinder tijdens de optocht en vraagt automobilisten om Brussel zo veel mogelijk te mijden. Belangrijke verkeersassen kunnen al voor de start van de betoging worden afgesloten.

Hinder

Of er hinder zal zijn voor wie niet aan de betoging deelneemt, is nog af te wachten. Pendelaars zullen normaal gezien wel op de treinen van de NMBS kunnen rekenen om op het werk te geraken. Er worden zelfs acht extra treinen ingelegd naar de hoofdstad om betogers daar te krijgen. Bij De Lijn en de MIVB kan er wel hinder zijn doordat personeelsleden in de betoging meelopen. Bpost verwacht her en der een verstoorde postbedeling.

Ook vanuit de onderwijswereld zou een stevige delegatie naar Brussel afzakken. De christelijke onderwijsvakbond COC verwacht mogelijk tot 10.000 onderwijsmensen in de straten van Brussel. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits liet verstaan dat er stakingsrecht is, maar benadrukte ook dat er duidelijke communicatie moet kunnen zijn van de scholen naar de ouders. Volgens de vakbond stelde er zich op dat vlak geen probleem.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  55.000 betogers op een werkende bevolking van afgerond 6,9 miljoen. Een groot succes volgens de vakbonden.

 • HUBERT VANHOVE

  Vervroegd pensioen aanvragen kan ook en dan moet men niet langer werken als ge zo graag stopt met werken de minpunten moet men dan ook mee nemen

 • vanaeken jokke

  Van 1977 tot 2011 de socialisten aan het pensioen resultaat de laagste van Europa.In 1980 heeft De Croo een paar maanden die taak verricht.34 jaar en de kassa is leeg de kassa die normaal het grootst zou moeten zijn vakkundig leeggemaakt door de socialisten en nu staan die te roepen dat de pensioenen te laag zijn bende hypocrieten.En maar 25000 betogers ze beginnen de leugens van de socialisten te doorzien.

 • steven de vos

  Wie heeft de pensioenkas en de lijfrentekas leeggeroofd? Van wie is het fata morgana nl het zilverfonds? EEN ENKEL ANTWOORD : de socialisten (jarenlang hadden zij de minister van pensioenen) Dus deze betoging is tegen PS en SPa

 • jacobus Defilippis

  Geef Pensioen uitkering naar gelang men GEWERKT heeft en niet op het werk AANWEZIG was de ministerie ambtenaren zouden wel eens kunnen staan zien wat ze MAAR uitbetaald krijgen