Vakbonden trekken naar minister Vandeput uit protest tegen nieuwe regeling ziektedagen

Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA).
Photo News Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA).
De drie nationale vakbonden van de ambtenaren gaan morgen een symbolische protestactie voeren tegen de afschaffing van de ziekteregeling van de ambtenaren. Eind juli besliste de federale regering om dat systeem waarbij de ambtenaren niet-gebruikte ziektedagen kunnen opsparen, af te schaffen vanaf 2019. Na de beslissing "lijkt minister Vandeput minder geloofwaardig en betrouwbaar dan ooit", hekelen de vakbonden. 

De minister zou volgens de bonden voor de zomer tijdens het overleg over het nieuw statuut voor de federale ambtenaren toegezegd hebben om de onderhandelingstermijn te verlengen tot na de zomerperiode. "Wat is het nut van onderhandelingen tussen het kabinet en de vakbonden als ze omzeild worden door de regering?"

Morgen zullen vijftig tot zestig vakbondslui, de onderhandelaars van het vakbondsfront en enkele militanten, naar het kabinet Vandeput trekken om de kwestie aan te kaarten. "Deze actie ligt in het verlengde van de vorige acties en geeft de toon aan voor de maand september", klinkt het in een persbericht. "Het wordt een symbolische actie", zegt Jos Mermans van de liberale VSOA.

Ziektedagen opsparen

Momenteel hebben de vastbenoemde ambtenaren 21 ziektedagen per jaar met volledig behoud van het loon en kunnen ze de ongebruikte dagen opsparen. Wanneer de ambtenaren op latere leeftijd bijvoorbeeld langdurig of zwaar ziek zouden zijn, behouden ze tijdens de opgespaarde dagen het volledige loon, na die dagen vallen ze terug op 60 procent.

Ambtenaren die op latere leeftijd zwaar ziek worden, zijn geviseerd door de hervorming, aldus Mermans. Er komt in de plaats een regeling zoals in de privé. Eind juli betwistten de bonden dat het systeem van opsparen toelaat om vroeger op pensioen te gaan.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Dat is niet houdbaar, dat moet gewoon afgeschaft worden en dat weet zelfs een kind, maar niet de vakbond dus.

 • Michel Jozef

  En binnenkort staan ze weer met tenten en kraampjes, speciale bussen en treinen of zelfs Agusta's ergens te schooien om nog wat ramenant te vinden die nog politieagent of cipier zonder broek, postbode, treinbestuurder of -conducteur, buschauffeur of soldaat willen spelen tot 67. Dan ook nog eens zonder dat soort hospitalisatie- en groepsverzekering zoals in de privé of zonder zwart geld zoals de zelfstandigen EN de vaste benoemingen afschaffen.

 • Ronny Biesen

  Afschaffen die boel. Ofwel ook in de prive dezelfde voordelen als die ambtenaren

 • herman cohen

  De modale pendelaar weze gewaarschuwd Vandeput met escorte vliegt weer over de snelweg richting >Brussel. Kan hij gelijk langs de lobbygroep van de F35 gaan smakelijk en proost.

 • Daniel Wouters

  We willen dezelfde voorwaarden in de privé als de ambtenaren dwz 32dagen verlof IPV 20,en 16 feestdagen IPV 10,de zelfde pensioen en ziekteregeling,hoe komt het dat dit niet de eerste prioriteit is van de vakbonden!