Vakbonden plannen vier dagen staking bij De Lijn

Sven Ponsaerts
De socialistische en de liberale vakbond bij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de periode van 17 mei tot en met 20 mei. Dat bevestigt federaal secretaris Rita Coeck van ACOD Tram-Bus-Metro. 

De bonden vinden dat de directie geen bereidheid toont om in te gaan op hun vraag om het reorganisatieplan bij de Vlaamse vervoersmaatschappij bij te sturen. De oproep tot staking geldt voor alle personeelscategorieën, zegt Coeck.

De christelijke bond roept niet op tot staking. Jan Coolbrandt van ACV Openbare Diensten bevestigt weliswaar dat gesprekken over de impact van de reorganisatieplannen op het personeel zijn vastgelopen, maar zegt dat er nog een verzoeningsvergadering met een sociaal bemiddelaar gepland is op 7 mei.

"Om deze verzoeningspoging niet te hypothekeren, sluit het ACV zich niet aan bij de oproep van ACOD en ACLVB en zet tot nader order alles op het overleg", aldus Coolbrandt.

Reorganisatieplan

De directie van openbaarvervoermaatschappij De Lijn betreurt dat de socialistische en de liberale vakbond een stakingsaanzegging hebben ingediend. "We blijven openstaan voor dialoog", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken donderdagochtend. "We kijken uit naar het verzoeningsmoment komende maandag." De woordvoerder voegt toe dat het reorganisatieplan van De Lijn een meer wendbare en efficiënte organisatie moet maken, zodat het bedrijf klaar is om vanaf 2020 de vergelijking met de privésector te doorstaan.

Midden februari werd er al een dag gestaakt tegen de reorganisatieplannen. Die waren een week voordien goedgekeurd door de raad van bestuur van De Lijn. In de nieuwe structuur zouden er minder managers en minder bedienden nodig zijn. Op een totaal van 1.780 gaat het om 286 mensen. Er komen geen naakte ontslagen, wel worden bedienden niet vervangen bij pensionering of spontaan vertrek. 
273 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Gijsen

  Heel fijn voor de mensen die iedere dag de bus MOETEN nemen om bijvoorbeeld te kunnen gaan werken zodat er brood op tafel kan komen, die zijn er weeral de dupe van, er zijn ook andere manieren om dingen geregeld te krijgen, niet? Ik begrijp dat jullie vanalles willen verandert zien, maar moet de simpele hardwerkende mens daarvoor gestraft worden, dit vind ik heel jammer, ik heb eigen vervoer maar niet iedereen heeft dat geluk... Hopelijk haalt deze actie iets uit...

 • Tiziana Troukens

  Jennifer... de fiets, de eigen auto, carpoolen etc zijn goedkopere alternatieven dan een luxe alternatief als de taxi... ik zou ook met de helikopter kunnen gaan werken mocht ik geld willen verspillen, maar ik zoek betaalbaarder alternatieven... zonder daarvoor mensen die hun job en inkomen willen verdedigen uit te maken voor rode honden. Geestig trouwens want het zijn de blauwe liberalen die willen staken...

 • Michel Deur

  Erik NVA of VLD, geen verschil de loopjongens... van het kapitalisme en neen ik ben geen soss.

 • Jennifer Peeters

  Ik ben die rode vakbonden kotsbeu. Als er die dagen gestaakt wordt kan ik weeral een taxi nemen. Mag ik mijn factuur bij jullie binnen brengen??? Onnozelaars!!!

 • Fran?ois Van Uytven

  aan Francinne, van welke rode planeet ben je eigenlijk?