Vakbonden opgetogen: 100.000 actievoerders op de been voor nationale betoging

PHOTO_NEWS
De vakbondsleiders zijn opgetogen over de grote opkomst voor hun betoging. Volgens de bonden waren meer dan 100.000 mensen in Brussel komen opdagen. De politie houdt het op 80.000. "Men dacht dat we niet meer konden mobiliseren, maar men heeft zich vergist", stelt Marc Goblet, de nummer twee bij ABVV, scherp.

De grote opkomst wordt beschouwd als een "duidelijk signaal", volgens algemeen secretaris Marie-Hélène Ska van ACV. De vakbonden voelen zich door de grote opkomst gesterkt in hun boodschap.

De optocht van het Noord- naar het Zuid-station verliep -op een zeldzaam incident na- vrij gemoedelijk. Er werden amper slogans gescandeerd, het lawaai kwam vooral van de bommetjes. Pas naar het einde toe en bij de speeches van de vakbondsleiders liet de massa het ongenoegen vocaal horen. De regering-Michel werd uitgejouwd als "antisociaal" en de strijdlust van de bonden werd op applaus onthaald.

BELGA

"Wij bestaan niet voor Michel"

De boodschap is tegenover vorig jaar dan ook weinig veranderd. De vakbonden eisen een taxshift waarbij ook de rijken betalen en willen de besparingen een halt toeroepen en de sociale zekerheid beschermen. "We mogen ons niet laten opjagen door angst. Niet de oorlogsvluchtelingen zijn het grootste gevaar voor onze sociale zekerheid, wel de regering-Michel", zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

De ABVV-voorman stelde meteen ook zijn alternatief voor: "Investeer in de openbare sector en de non-profit, behoud de automatische indexering en voer eindelijk een vermogenstaks in. Michel heeft ons niets dan miserie opgeleverd. Deze regering maakt er een prioriteit van om de rijken te ontzien", dixit De Leeuw. Hij klaag ook dat "de bedrijven meer subsidies krijgen dan ze vennootschapsbelasting betalen".

"Wij bestaan niet voor de regering", sprak ACV-voorzitter Marc Leemans de menigte toe. "Voor deze regering zijn wij sans-papiers. Ze is maar geïnteresseerd in één papier van ons: het belastingsformulier." Volgens Leemans geeft de regering-Michel voor meer dan 6,5 miljard euro aan cadeaus aan de werkgevers. "Maar de werknemers, zieken en gepensioneerden betalen dat."

PHOTO_NEWS

'Michel heeft ons niets dan miserie opgeleverd. Deze regering maakt er een prioriteit van om de rijken te ontzien'

ABVV-voorman Rudy De Leeuw
PHOTO_NEWS

"Dit is nog maar het begin"

Alle vakbondstoppers benadrukten dat de strijd voortgezet zal worden. "We blijven drukken tot het ondraaglijk pijn doet, met alle mogelijke acties en in vakbondsfront. Ons verzet gaat door zolang het nodig is. We zijn hier met 100.000 stemmen om dit beleid te corrigeren", zei Leemans. "Dit is nog maar het begin", zeiden ook Goblet en De Leeuw.

Op het podium was de eensgezindheid dus groot, maar over de te volgen strategie verschillen de bonden wel degelijk. Het ACV wil wel in vakbondsfront actie voeren, maar enkel als het "doel- en resultaatsgericht" is. Een staking ziet de christelijke vakbond voorlopig niet zitten. Maar ondertussen kondigde ABVV'er Goblet wel nogmaals de staking in de provincie Luik aan op 19 oktober. De liberale bond ACLVB beraadt zich komende vrijdag dan weer over verdere acties.

Het einde van de betoging werd ontsierd door relletjes in de marge. De vakbondsleiders op het podium zaten er duidelijk mee verveeld. Leemans riep meteen op om weg te blijven van de plaats waar "de oproerkraaiers" aan het werk waren. De politie was met opvallend veel manschappen aanwezig en smoorde de onlusten met behulp van waterkanonnen en traangas vrij snel in de kiem. Er werden relschoppers opgepakt en er vielen enkele gewonden.

BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS