Vakbonden misnoegd over 1.440 afvloeiingen bij Vlaamse ambtenaren: “Burn-outs zijn nu al fors gestegen”

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.
BELGA Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.
Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en de Vlaamse regering moeten investeren in het personeel en in de dienstverlening aan de Vlamingen. Dat zeggen de vakbonden nadat bekend raakte dat verschillende overheidsdiensten het de komende vijf jaar met minder personeel zullen moeten doen. In totaal gaat het om 1.440 afvloeiingen.

"Minder personeel zet druk op het overblijvende personeel. Iedereen zal nog meer moeten werken met minder. De werkstress neemt jaar na jaar toe, het ziektecijfer en de burn-outs zijn nu al fors gestegen. Bovendien lijdt de dienstverlening aan de Vlamingen onder de aanhoudende besparingen. Dat zal dan weer stemmen doen opgaan om taken uit te besteden aan de duurdere private sector", klinkt het bij de socialistische vakbond ACOD. Die vindt een afvloeiing van vele honderden personeelsleden een brug te ver.

Dat uitbesteden van taken vaak duurder uitkomt, bevestigt ook Chris Herreman van de christelijke vakbond ACV. "De mensen zitten al op hun tandvlees en de regering moet keuzes maken welke taken ze nog zelf doen en welke taken worden uitbesteed. En we weten dat uitbesteden niet automatisch minder kost", zegt hij.

“Toekomstplan nodig”
De meeste jobs zouden sneuvelen bij de VDAB, waar in verhouding ook het meeste mensen werken. "De doelstellingen in het regeerakkoord moeten nu vertaald worden in een toekomstplan", zegt Herreman. Hij wijst erop dat bij de VDAB sterk ingezet zal worden op digitalisering, maar dat de organisatie ook nieuwe taken krijgt zoals het activeren van niet-actieven. 

"Die mensen kunnen we alleen maar bereiken door persoonlijk contact, digitalisering zal het werk op dat vlak niet verlichten”, klinkt het. ACV vraagt zich dan ook af of het voor de VDAB nog zal lukken om een regisseursrol te blijven spelen. "Met minder volk meer doen, de vraag is tot hoe ver dat lukt", luidt het besluit.

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan schatteman

  Ik lees veel dat ze in andere landen het met 15%minder personeel doen . Das waar maar ook met 75% minder ministers

 • stefan ceulemans

  1 minister das de beste besparing voor elke vlaming

 • Gerry Cle

  Men zou beter snoeien in de directie ipv in het personeel. In het Belgische leger is, op 20 jaren tijd, het aantal soldaten gehalveerd terwijl er nog steeds evenveel generaals ( met chauffeurs en staf) rondlopen.

 • Christine Laevers

  Vanaeken Jokke : 15 % minder ambtenaren ? Dat kan, maar zelfs als dat zo niet is, is het werk niet gedaan in Frankrijk. Facturen komen te laat of veel later aan. Gelukkig komen mijn kinderen niet bij de kerst want ALLE grote facturen komen in december. Ik heb er geen enkele controle over. Als je een instantie opbelt, zijn ze meestal overbelast.

 • Calinda Struyf

  Net 6m projectwerk op de VO gedaan. Burnouts daar zijn wel degelijk mogelijk. helft van de ambtenaren voert weinig tot niets uit, andere helft waaronder ook contractuelen en contractors zitten met een bevragingsgraad van >120%. Helaas krijgt de helft die geen klop uitvoert stante pede een burnout als ze iets moeten doen waardoor de andere helft stijgt in bevraging. Godgeklaagd...