Vakbonden kampen met imagoprobleem bij jongeren

De Nationale betoging van 6 november bracht veel volk op de been.
Photo News De Nationale betoging van 6 november bracht veel volk op de been.
Lang geleden dat de vakbonden nog eens zoveel mensen op de been wisten te brengen dan tijdens de nationale betoging op 6 november. Toch kampen onze vakbonden met een steeds dwingender probleem: blijkbaar hebben ze het moeilijk om jongere generaties aan te spreken, zo staat in een nieuwe studie die Knack kon inkijken.

Steeds minder jongeren voelen zich aangesproken door de vakbonden. Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor Sociologisch onderzoek aan de KULeuven. Uit het onderzoek dat liep over heel Europa blijkt wel dat de generatiekloof in België kleiner is dan in de ons omringende landen. "Absolute cijfers tonen aan dat Belgische vakbonden meer jonge mensen onder hun leden tellen dan dezelfde organisaties in pakweg Nederland of Duitsland", zo zeggen de onderzoekers.

Verzuiling

Een belangrijk verschil dat de generatiekloof ten dele kan verklaren, is het verdwijnen van het ideologische verzuilingsgevoel. Terwijl oudere generaties zich vaak nog bij een vakbond aansloten vanuit een zekere ideologische achtergrond - men was of socialistisch, of christelijk of liberaal ingesteld - is dat nu veel minder het geval.

"Jongeren gaan vooral bij een vakbond te rade omdat ze van hun diensten gebruik willen maken", zeggen Valeria Pulignano en Nadja Dörflinger. "Vanuit die motivatie is de stap naar actie voeren voor velen dan ook een stap te ver."

Dirk Mertens, woordvoerder van de liberale vakbond, valt de studie hierin bij: "Jongeren sluiten zich vaak pas aan wanneer ze problemen met hun werkgever ondervinden, een ideologische kleur komt er meestal niet aan te pas."

Imagoprobleem

Het grootste probleem van de vakbonden blijkt echter hun imago te zijn. "Vakbonden komen alleen in het nieuws als ze staken." Dat zint jongeren blijkbaar minder. "Wanneer er tijdens die optochten dan ook nog eens vooral mannen in groene en rode plastic zakken op het scherm verschijnen, ontstaat er helemaal een log en verouderd beeld van de organisaties."

Aan dat imagoprobleem wil de liberale vakbond nu alvast iets veranderen. "We willen het beeld dat jongeren van ons hebben graag aanvullen", zegt hij: "Niet alleen staken, maar ook loopbaanbegeleiding, bemiddeling met de werkgever en tal van andere diensten behoren tot ons takenpakket."

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.