Vakbonden hekelen misbruik van tijdelijke werkloosheid in horecasector

Beeld ter illustratie
AFP Beeld ter illustratie
Sommige ondernemingen in de horecasector vervangen hun werknemers die momenteel nog altijd tijdelijk werkloos zijn door uitzendkrachten, jobstudenten of flexi-jobwerknemers omdat die statuten voor de werkgever goedkoper zijn. Dat zeggen althans de drie vakbonden ACLVB, ABVV en ACV donderdag in een persmededeling. Ze vrezen dat dit "voorlopig nog beperkte fenomeen" zich als een lopend vuurtje zal verspreiden naar de hele sector.

Deze praktijk is volgens de bonden sinds 3 juli nochtans verboden en strafbaar. Ze noemen het "onaanvaardbaar" dat de werkgevers "de sociale zekerheid gebruiken om hun kosten te verminderen en winst te maken door te frauderen met middelen uit de sociale zekerheid".

Bij Horeca Vlaanderen wordt verbaasd gereageerd. "Tot hiertoe hebben wij daarover nog geen enkele melding binnengekregen", zegt CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. "Het is mogelijk dat er her en der wel eens iets fout loopt, maar wij hebben net in tegendeel van onze ondernemers het signaal gekregen dat ze blij zijn dat ze weer aan de slag kunnen en dat ze ook zo veel mogelijk mensen weer aan de slag willen krijgen", aldus de topman. Dat de door de vakbonden gehekelde praktijk zich op grote schaal binnen de sector zou gaan voordoen, acht De Caluwe dan ook erg onwaarschijnlijk. 

Lees ook: Mogen we café- en restaurantbezoek in de herfst opnieuw vergeten? Viroloog Van Gucht: “Najaar wordt sowieso heel moeilijk”(+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Vekemans

  En nu valt Mathias uit de lucht, zo iets gebeurd toch niet in de horeca, daar doet men echt alles volgens het boekje en volgens de letter van de wet En toen kwam een varkentje met een lange snuit en het vertellingske was uit, het lijkt wel een sprookje van Grimm

 • piet devlieger

  @Efraim Wuyts, ben je dan ook consequent ? Geef je je vakantiegeld en dertiende maand en nog een tiental zaken die door de vakbonden in je voordeel werden bereikt dan consequent terug aan je werkgever of weiger je er gebruik van te maken ? Dat zou toch het minste zijn dat je kan doen om duidelijk aan te tonen dat je niets moet weten van de vakbonden. Doe eens een statement, beste man, weiger al die voordelen met klem. Eens zien hoeveel je er zullen volgen.

 • Kelly Verlinden

  Ook in evenwicht want ik hekel me aan mensen die zich aan de vakbond hekelen. Wees blij dat we ze nog hebben want we gaan ze nog hard nodig hebben de komende jaren. Denk ook aan de vakbond als je geniet van je vakantiepremie's en verlofdagen.

 • Efraim Wuyts

  Dan zij we in evenwicht want IK hekel mij aan de vakbonden!