Vakbonden halen slag thuis: Vlaamse ambtenaren behouden volledig loon na 30 dagen ziekte

Vlaams minister van Ambtenarenzaken Liesbeth Homans (N-VA)
Photo News Vlaams minister van Ambtenarenzaken Liesbeth Homans (N-VA)
Vlaamse ambtenaren zullen dan toch hun volledig loon behouden als ze langer dan 30 dagen ziek zijn. Eerder had minister Homans beslist dat zij zouden terugvallen op een ziekteuitkering van 65% van hun loon, maar die plannen schroeft ze nu terug.

De nieuwe ziekteregeling voor Vlaamse ambtenaren wordt geschrapt: wie vastbenoemd is bij de Vlaamse overheid behoudt zijn volledig loon, ook als hij of zij langer dan een maand ziek is. Dat vernamen de bonden vandaag tijdens een overleg met het kabinet van Vlaams minister van Ambtenarenzaken Liesbeth Homans (N-VA). 

Vandaag worden statutairen volledig doorbetaald voor een periode die onder meer afhangt van het aantal jaren dat ze al in dienst zijn. Homans had plannen om hen na 30 dagen ziekte terug te zetten op een ziekte-uitkering van 65 procent van hun loon  tenzij het ging om ernstige ziektes als kanker of MS. Zo wou ze hen sneller terug aan het werk krijgen, en tegelijk het verschil wegwerken met hun contractuele collega’s, die wel terugvallen op een ziekte-uitkering.

Maar dat stootte op zwaar protest bij de vakbonden, die protesteerden tegen de verdere afbouw van het ambtenarenstatuut. Volgens hen moest Homans het statuut van de contractuelen versterken, in plaats van dat van de statutairen af te kalven. 

Een staking werd op het nippertje afgeblazen na een uitnodiging van Homans om te praten. Na weken onderhandelen is de maatregel nu geschrapt. “We zijn heel blij dat de ziekteregeling van de baan is, maar we zijn er nog niet”, zegt Ilse Remy van ACV Openbare Diensten.

Soepelere ontslagregeling blijft

Contractuele ambtenaren zullen na 30 dagen immers wél nog terugvallen op een ziekte-uitkering, en de vakbond wil ook voor hen een betere regeling zien. De overheid blijft ook inzetten op het aanwerven van contractuelen, en komt niet terug op de soepelere ontslagregeling. “Twee negatieve evaluaties op een hele carrière zouden genoeg zijn om iemand te ontslaan, dat kunnen wij moeilijk aanvaarden”, aldus Van Wesemael. Remy klaagt ook aan dat er nog niks gedaan is om mensen beter te beschermen tegen politieke druk. De bonden gaan nu hun achterban raadplegen en keren op 26 november terug naar de onderhandelingstafel.

Volgens het kabinet-Homans is de hervorming van de ziekteverlofregeling inderdaad uit het ontwerpbesluit gehaald, maar gebeurt dat “omdat we willen zien hoe de hervormingen federaal evolueren en om daarmee zoveel mogelijk te kunnen afstemmen”. “De andere elementen, zoals de ontslagregeling voor statutaire ambtenaren en meer mogelijkheden voor contractuele tewerkstelling, blijven erin staan”, aldus het kabinet.
538 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Deprez

  Het zou een eerste stap zijn naar een eerlijke gelijkheid met de privé sector, maar ook zij en de N-VA heeft niet het lef om dit te doen en is op dit vlak net zo machteloos als al die andere partijen in het verleden. Het zelfde zien we de zware beroepen, in de pensioenen en een index in percent uitbetaald, allemaal zaken waar discriminatie en gesjoemel van vakbonden en regeringen hebben plaats gevonden.

 • Désiré hamelers

  Ambtenaren: overwegend een vet betaalde job gekregen dankzij een politiek vriendje, en vet pensioen in het vooruitzicht, gratis naar het werk treinen... "echt " werken is er niet bij... weinig uren....en dan nog bevoordeeld worden t.o.v. de normale werknemer.. onder druk van die vakbonden...SCHANDE!!! ZELFDE VOORWAARDEN DAN HGET BEDRIJFSLEVEN!!!

 • Pascal Badts

  Gilbert. Als nieuwe werknemers starten onder nieuwe voorwaarden, kiezen zij daar zelf voor, maar lopende contracten, en dan vooral die die ouder zijn dan bvb 20 jaar veranderen, is not done.

 • Gino Denil

  Daarom noemt dat een zelfstandige, Sascha Delbroek. Die zorgen voor zichzelf. Meestal goed. En gemiddeld betalen die 20% belastingen minder dan loontrekkenden. Maar die zijn zo inhalig dat ze ook nog van de loontrekkenden zouden willen krijgen.

 • Peeters Freddy

  Ondertussen vallen prive arbeiders na 1 maand ziekte naar 66 % loon. Dit is een schande van de vakbonden en Homans.