Vakbonden gaan tussen 10 en 14 december actie voeren tegen pensioenplannen regering: stakingen niet uitgesloten

Photo News
In verscheidene sectoren zal tussen maandag 10 en vrijdag 14 december actie worden gevoerd tegen de pensioenplannen van de regering en de houding van de werkgevers. Ook stakingen worden niet uitgesloten. ABVV-voorzitter Robert Vertenueil roept alvast op tot een algemene mobilisatie.

Er worden al plannen gesmeed in de metaal- en textielsectoren, zegt William Van Erdeghem, voorzitter van ACV Metea. "Het hele blik zal worden opengetrokken. Van het uitdelen van pamfletten, het houden van ondernemingsraden en personeelsvergaderingen tot stakingen", klinkt het.

Doelwit

Doelwit van de vakbondsacties is de eindeloopbaanproblematiek, aldus de ACV-secretaris. Concreet doelt Van Erdeghem op het afspringen van het overleg over de zware beroepen, het verstrengen van de SWT-regels en de toegang tot de landingsbanen. 


Met de acties willen de bonden bovendien hun eis tot vrije loononderhandelingen kracht bijzetten. Behalve de regering worden ook de werkgevers geviseerd. "We nemen het hen kwalijk dat ze aan de zijlijn zijn blijven staan." Zo sprong vorige week het overleg tussen de bonden en de werkgevers over de zware beroepen af. Vandaag besliste het kernkabinet nog om bemiddelaars aan te duiden om de discussie weer vlot te trekken.

Op Twitter kondigt ABVV-voorzitter Robert Vertenueil een nationale actiedag aan op vrijdag 14 december, waarbij stakingen mogelijk zijn. Van maandag 10 tot vrijdag 14 december zullen in gemeenschappelijk front acties in de sectoren plaatsvinden, bevestigt hij. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven Du Four

  Degenen die tegen stakers zijn en weten dat het voor het pensioen enz. is..Die mogen ze geen pensioen of toelagen meer geven en moeten werken tot hun 95 ste!

 • Jurgen Vermaut

  Ik staak tegen het staken dus ik ga werken.

 • marcel mampaey

  de vorige regeringen hebben de pensioenkassen leeggezogen en doorgeschoven naar de volgende generatie het zilverfonds is een lege doos. nu alles op deze regering steken is niet eerlijk . de taart moet verdeeld worden door meer mensen die nooit afgedragen hebben en dat weten de vakbonden maar al te goed

 • DIRK VAN DESSEL

  Eindelijk naaog eens een staking....

 • Viaene Philippe

  Te laat alles is reeds in wetteksten gegoten en verschenen in het staatsblad,de vakbond is rijkelijk te laat veel te laat.