Vakbonden gaan op 16 mei samen betogen tegen pensioenbeleid

Photo News
Op 16 mei gaan de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB samen betogen in Brussel  tegen de pensioenhervormingen van de regering-Michel. Er wordt ook een stakingsaanzegging ingediend, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven aan de manifestatie deel te nemen. 

Het gaat al om de tweede nationale pensioenbetoging op een half jaar tijd. Op 19 december was er een gelijkaardige manifestatie, waar zo'n 30.000 mensen mee opstapten.

Over hoeveel betogers er op 16 mei worden verwacht, willen de vakbonden niet vooruitlopen. Ze roepen hun leden alvast op om "massaal" aanwezig te zijn. "De pensioenhervorming is een thema dat heel veel mensen nog altijd sterk beroert", meent het ABVV.

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven mee te betogen, werd werkgeversorganisatie VBO op de hoogte gebracht en worden de deelnemers gedekt door een stakingsvergoeding. In welke sectoren en/of bedrijven het werk zal worden neergelegd, is nog niet duidelijk. "De mobilisatie is nog volop bezig", luidt het.

Het personeel van de NMBS wil alvast mee opstappen in de betoging, maar het is nog geen uitgemaakte zaak of er voor die dag een stakingsaanzegging zal worden ingediend, bevestigt de voorzitter van ACOD Spoor, Ludo Sempels. In de oproepingsbrief voor de betoging luidt het alvast dat aan de NMBS zal worden gevraagd om extra treinen naar Brussel in te leggen en een speciaal (korting)tarief toe te kennen.

De betoging start om 11 uur en loopt van het Brusselse Noordstation naar het Zuidstation.
18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Faes

  Het klopt dat om de haverklap staken niks oplost . Staak nu eens drie maanden twee dagen per week ( en niet op een maandag of vrijdag) wedden dat de nva plooit na één maand

 • anna Vandenberg

  De pensioenen zijn al decennia lang laag, maar ze geven liever een dubbele opslag aan zichzelf dan aan de gewone man. Als morgen de regering beslist dat de vakbond een verhoogde toelage krijgt dan laten ze pensioen eis direct vallen. Politici en de apparatsjiks zijn gelukkige oudjes of hun overgebleven partner als ik de boekskes mag geloven, maar met zo'n dik pensioen zou ik ook veel minder zorgen hebben.

 • Jan Boden

  Door om de haverklap te staken brengt een staking geen zoden meer aan de dijk. Had men 30 jaar geleden de pensioenen ingrijpend durven hervormen dan had iedereen nu een deftig pensioen gehad. Maar iedere hervorming wordt door de kortzichtige vakbonden afgeblokt.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Beter optreden waardoor het pensioenfonds geld tekort komt

 • Jack Dereder

  Het Nederlands model. Iedereen 1000€ per maand als je 45 jaar in Nederland gewoond hebt. De rest moet je maar zelf besparen en de RSZ bijdragen drastisch naar beneden. Het wordt tijd dat die betutteling van de overheid stopt.