Vakbonden gaan op 16 mei samen betogen tegen pensioenbeleid

Photo News
Op 16 mei gaan de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB samen betogen in Brussel  tegen de pensioenhervormingen van de regering-Michel. Er wordt ook een stakingsaanzegging ingediend, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven aan de manifestatie deel te nemen. 

Het gaat al om de tweede nationale pensioenbetoging op een half jaar tijd. Op 19 december was er een gelijkaardige manifestatie, waar zo'n 30.000 mensen mee opstapten.

Over hoeveel betogers er op 16 mei worden verwacht, willen de vakbonden niet vooruitlopen. Ze roepen hun leden alvast op om "massaal" aanwezig te zijn. "De pensioenhervorming is een thema dat heel veel mensen nog altijd sterk beroert", meent het ABVV.

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven mee te betogen, werd werkgeversorganisatie VBO op de hoogte gebracht en worden de deelnemers gedekt door een stakingsvergoeding. In welke sectoren en/of bedrijven het werk zal worden neergelegd, is nog niet duidelijk. "De mobilisatie is nog volop bezig", luidt het.

Het personeel van de NMBS wil alvast mee opstappen in de betoging, maar het is nog geen uitgemaakte zaak of er voor die dag een stakingsaanzegging zal worden ingediend, bevestigt de voorzitter van ACOD Spoor, Ludo Sempels. In de oproepingsbrief voor de betoging luidt het alvast dat aan de NMBS zal worden gevraagd om extra treinen naar Brussel in te leggen en een speciaal (korting)tarief toe te kennen.

De betoging start om 11 uur en loopt van het Brusselse Noordstation naar het Zuidstation.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick van casteren

  De personen die de stakers marginale noemen moeten onmiddellijk tekenen dat ze afstand nemen van alle rechten die vakbond en stakers hebben afgedwongen.

 • geert carnoy

  Het moet maar eens gedaan zijn met de gewone mens te kwellen. Met de huidige hoge werkdruk is het voor niemand mogelijk om tot zijn 60 jaar te werken, laat staan tot 67. Doe alle bedrijven hun belastingen betalen zoals het normaal zou moeten en met dat geld zullen de pensioenen nog jaren kunnen betaald worden

 • Tom Faes

  Het klopt dat om de haverklap staken niks oplost . Staak nu eens drie maanden twee dagen per week ( en niet op een maandag of vrijdag) wedden dat de nva plooit na één maand

 • anna Vandenberg

  De pensioenen zijn al decennia lang laag, maar ze geven liever een dubbele opslag aan zichzelf dan aan de gewone man. Als morgen de regering beslist dat de vakbond een verhoogde toelage krijgt dan laten ze pensioen eis direct vallen. Politici en de apparatsjiks zijn gelukkige oudjes of hun overgebleven partner als ik de boekskes mag geloven, maar met zo'n dik pensioen zou ik ook veel minder zorgen hebben.

 • Jan Boden

  Door om de haverklap te staken brengt een staking geen zoden meer aan de dijk. Had men 30 jaar geleden de pensioenen ingrijpend durven hervormen dan had iedereen nu een deftig pensioen gehad. Maar iedere hervorming wordt door de kortzichtige vakbonden afgeblokt.