Vakbonden en directie Ivago bereiken een akkoord

BELGA
Vakbonden en directie bij afvalintercommunale IVAGO hebben een ontwerpakkoord bereikt over het sociaal conflict dat een week aansleepte. Het voorstel wordt vanochtend aan het personeel voorgelegd, zowel vakbonden als directie spreken over een verdedigbaar akkoord.

Sinds vorige week dinsdag wordt er niet meer gewerkt bij IVAGO. Nadat gesprekken tussen vakbonden en directie vorige week op niets uitdraaiden, wordt sinds maandagvoormiddag een sociaal bemiddelaar ingezet. Na bijna 21 uur onderhandelen slaagden zij erin om de twee partijen te verzoenen. Over de inhoud van het akkoord willen noch IVAGO noch de vakbonden informatie kwijt.

Maandagavond al werd beslist om de samenwerking te beëindigen met de personeelsmanager. Uit goede bron werd vernomen dat ook voor de positie van de operationeel directeur een oplossing uitgewerkt werd, er werd geëist dat de man niet langer in contact komt met personeel, en onder meer rond de syndicale werking zijn nieuwe afspraken gemaakt.

"Er is een voorstel van tekst dat gezamenlijk gedragen wordt", verklaarde de Gentse schepen en IVAGO-voorzitter Tine Heyse (Groen). "Nu is het aan het personeel om er morgen over te beslissen." De werknemers van IVAGO krijgen vanaf 7.00 uur meer informatie, waarna gestemd wordt. De afvalintercommunale en de vakbonden plannen om 10.00 uur een ontmoeting met de pers om de resultaten van de stemming en de inhoud van het akkoord toe te lichten.

Verdedigbaar akkoord
Zowel directie als vakbonden spreken over een verdedigbaar akkoord. "Er zijn langs beide kanten toegevingen gedaan", zegt Christel Demerlier (VSOA). "Er lag veel op tafel, soms was het water te diep, maar dan moet je niets anders doen dan onderhandelen", aldus Dirk Van Himste (ACOD).

Er wacht de ophalers van IVAGO de komende dagen en weken nog een grote klus, er ligt naar schatting 2.500 ton huisvuil in de stad Gent, het aantal huisvuilzakken wordt op ruim 300.000 geraamd.