Vakbonden dringen nog eens aan op sluiting huishoudhulpsector tijdens coronacrisis

Shutterstock
De vakbonden van de sector van de dienstencheques dringen nog eens aan op een sluiting van de sector. "We vragen de premier om de nodige maatregelen te nemen om de bijna 140.000 huishoudhulpen degelijk te beschermen", melden ze in een gezamenlijk persbericht. 

"We herhalen hier nog eens wat iedereen eigenlijk reeds weet: social distancing is gewoon onmogelijk toe te passen in de dienstenchequesector", aldus de bonden. "De regering-Wilmès vraagt de burgers ‘in hun kot’ te blijven. Parken en speeltuinen worden gesloten. Anderzijds vraagt men wel aan de huishoudhulpen om gewoon naar de klanten thuis te gaan. Die klanten, dat zijn ofwel oudere personen, ofwel volledige gezinnen, in quarantaine in hun eigen woning. Zoek de fout."

Aan de ene kant moeten mensen afstand houden en contacten vermijden, aan de andere kant gaan de huishoudhulpen langs bij zowat een miljoen gezinnen

Paul Verschueren, Federgon

Ook Federgon drong al meermaals aan op een sluiting van de sector. “De bedrijven hebben ondertussen hun verantwoordelijkheid genomen en zelf de deuren gesloten", zegt Paul Verschueren, directeur Vlaanderen en Research & Economic Affairs bij Federgon. "Naar wat wij kunnen afleiden, ligt 95 procent van de sector de facto stil. We hebben dan ook niet begrepen waarom de sector door de federale overheid niet gesloten werd. Aan de ene kant moeten mensen afstand houden en contacten vermijden, aan de andere kant gaan de huishoudhulpen langs bij zowat een miljoen gezinnen. Dat leidt tot een potentieel gevaarlijke situatie door de veelheid aan contacten."

Social distancing onmogelijk

Verschueren geeft ook aan dat de situatie voor de huishoudhulpen bovendien erg veranderd is sinds de uitbraak van de coronacrisis. "Voorheen werkten ze meestal in lege huizen: de kinderen waren naar school, de ouders naar het werk. Vandaag zijn die gezinnen ten gevolge van de coronamaatregelen thuis, waardoor social distancing bijna niet mogelijk is. Als werkgever heb je hier ook geen vat op.”

Lees ook: 

Poetshulpen terug aan het werk zoals Jambon het wil? “Ze kuisen eerst bij jong gezin en daarna bij bejaarden in serviceflat”

CM-baas ziet door corona een nieuwe lente: “De crisis is erg, maar we herontdekken de mens” (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • An Eeckhout

  Ik werk ook als poetshulp met dienstencheques,de voorbije weken waren er enkele klanten waar ik niet meer moest gaan poetsen,de mensen wilden geen vreemde mensen meer in hun huizen om geen besmetting op te lopen en ook als iedereen thuis rondloopt hebben ze liever dat de poetsvrouw niet komt,anderen hebben nu tijd over en poetsen zelf.

 • Astrid De Ridder

  Vergeten jullie dan ook de poetsdiensten met dienstencheques niet die werkzaam zijn bij o.c.m.w s.

 • Philomena Vanderweyen

  Heb drie dagen geleden van mijn werkgever al het bericht gekregen plus de nodige formulieren,dat ik kan genieten van TW door overmacht,ik werk als huishoudhulp en mag sinds 18 maart niet meer gaan werken.

 • pierre Van den Wijngaert

  Door alles te kuisen leveren de poetshulpen een grote bijdrage tot het verhinderen van de verspreiding van het virus,alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen zoals op het bureau van de vakbond.

 • marc castermans

  Misschien overwegen om ook de vakbonden even te sluiten.