Vakbonden dreigen met acties na "onverteerbaar" voorstel Homans over ambtenarenstatuut

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).
Photo News Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).
De vakbonden van de Vlaamse ambtenaren dreigen met acties na nieuw overleg met minister Liesbeth Homans (N-VA) over het ambtenarenstatuut. Een nieuw voorstel over de ontslagregeling noemen ze "onverteerbaar".

De minister onderhandelt al een tijd met de overheidsvakbonden over het statuut van de Vlaamse ambtenaar en de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden van statutairen en contractuelen. Dat leidde al tot vakbondsacties in september bij onder meer de sluizen en in de havens, met heel wat hinder voor de scheepvaart tot gevolg.

Een "zwaar struikelblok" is de evaluatieprocedure, zegt ACOD-vakbondsman Jan Van Wesemael. Nu kan iemand ontslagen worden na twee negatieve evaluaties binnen de drie jaar. "Homans wilde dat eerst optrekken naar twee negatieve evaluaties tijdens de hele loopbaan. Nu heeft ze dat bijgesteld naar 20 jaar. Dat is voor ons nog steeds onverteerbaar", zegt Van Wesemael.

Ultiem gesprek

De bonden gaan zich nu beraden over acties. Donderdagnamiddag komen de drie vakbonden bijeen om hun standpunt te bepalen. Mogelijk volgt er ook nog een ultiem gesprek met de minister. Enkel als ze de termijn op "een deftig getal" brengt, zijn acties voor ACOD nog te vermijden. "Voor ons zou 5 à 6 jaar misschien nog kunnen. Dat is al een verdubbeling van de huidige termijn", aldus de vakbondsman.

De minister vindt dat de vakbonden geen "constructieve houding" tonen door met acties te dreigen. Er is wel al overleg gepleegd, maar "de officiële onderhandelingen starten pas op 17 december", zegt de woordvoerder van Homans.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van de Velde

  Die jaarlijkse evaluaties vragen te veel tijd en voorbereiding van de evaluatoren; bovendien moeten zij zeer grondig gemotiveerd worden, want de werknemer is niet zonder verhaal. En die tijd kunnen zij niet meer aan hun core business besteden. Die rompslomp afschaffen is een win-winsituatie. Is daarom al vaker gebeurd in ondernemingen.

 • Jan Van de Velde

  Jaarlijkse evaluaties zijn schadelijk voor de prestaties van het personeel. En als er een onvoldoende presteert, moet men ook geen jaar wachten om maatregelen te nemen.

 • Jan Van de Velde

  Of het nu om ambtenaren of om werknemers uit de privé gaat: heet basisprincipe is het zelfde: elke werkgever bepaalt zonder inmenging van anderen de wedden, vergoedingen en voordelen van zijn personeel. De betrokkenheid van de vakbonden is ook in elke sector anders. De wedden en voordelen in de verschillende economische sectoren zijn ook zeer verschillend. Het komt er dus voor ieder op aan de beste sector te kiezen.

 • Jeroen Beckers

  Homans verandert de spelregels terwijl het spel al bezig is. Dat was nochtans precies de commentaar die diezelfde politiekers gaven toen het onlangs over hun veel te riante opstappremie ging. En verder hier weer vooral veel zever en onwaarheden gelezen in de commentaren...

 • Eric Loyens

  Wat deze mensen hebben is een verworven recht of gaan we dit afpakken en hun ook maaltijdscheques geven een belasting vrije premie,loonwagen,benzine,groepsverzekering enz enz stop met afbreken als je niet weet waar het over gaat