Vakbonden dreigen met 24 urenstaking in alle gevangenissen

Gevangenis Antwerpen.
BELGA Gevangenis Antwerpen.
De christelijke en de socialistische vakbond dreigen met een 24 urenstaking in alle gevangenissen vanaf 11 december om 22 uur. Er is een stakingsaanzegging ingediend. De aanleiding is volgens secretaris Filip Dudal van ACV Openbare Diensten de aanhoudende "algemene malaise" binnen de gevangenissen. 

"Na vijf jaar met minister van Justitie Koen Geens is er niet echt veel veranderd", zegt de ACV'er. "Van de beloftes zijn er niet veel gerealiseerd en de problemen blijven. Daardoor is het personeel sterk gedemotiveerd.”

Zo was er volgens Dudal beloofd dat het aantal personeelsleden niet onder een minimaal kader zou zakken, maar slaagt men er maar niet in om nog maar het minimum te halen. En het klopt dat het moeilijk is om mensen te vinden, geeft hij toe, "maar dan moeten er inspanningen worden gedaan om de job aantrekkelijker te maken". Daarnaast raken de kledijproblemen maar niet opgelost. "Telkens weer moeten we de minister in gebreke stellen voor het tekort aan uniformen", klinkt het.

Minimale dienstverlening

En dan is er nog de minimale dienstverlening, die de minister er volgens ACV per se wil doorduwen. De vakbonden verzetten zich ertegen, een nieuw overleg hierover is donderdag gepland. "We missen gewoon een langetermijnvisie voor de gevangenissen", vat Dudal samen. "Het moet gedaan zijn met steeds maar ad-hocoplossingen op korte termijn." 

Voor Robby De Kaey van ACOD Overheidsdiensten is het ook zaak om aan de volgende federale regering duidelijk te maken wat de pijnpunten zijn. “Wij willen naar een investeringsbeleid gaan”, aldus de vakbondsman. “We ontbreken personeel op alle echelons. Het resultaat is dat gedetineerden tijdens hun straf niet de transformatie ondergaan waardoor ze als een betere persoon uit de gevangenis komen.”

“Hopelijk toch geen staking”

Het gevangeniswezen bevestigt dat twee van de drie vakbonden een stakingsaanzegging ingediend hebben. “Maar wij hopen altijd dat het niet tot een staking komt”, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver.

Voor het zover komt, zal er eerst nog een overleg plaatsvinden. “Geheel conform de voorziene procedures zal een overleg opgestart worden binnen het hoog overlegcomité. Vervolgens zullen we vaststellen of er alsnog effectief tot een staking wordt overgegaan”, aldus Van De Vijver.

“Alles aan gedaan om klimaat te verbeteren” 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert dat hij “er de voorbije jaren alles aan gedaan heeft om het klimaat in de gevangenissen te verbeteren”. De minister voegt eraan toe dat hij “begrip heeft voor de bekommernissen van de vakbonden en hoopt dat het niet tot een staking zal komen”.

“We betrekken de vakbonden in ieder overleg”, zegt Geens in een communiqué. “Zo werd er in elke gevangenis apart al overleg gepleegd over de gegarandeerde dienstverlening. Jammer genoeg gaan de vakbonden niet altijd in op de uitnodiging. Voor de vergadering van donderdag werken we via een bemiddelaar om de kansen op een succesvol overleg te verhogen. Iedereen moet begrijpen dat de gegarandeerde dienstverlening die we invoeren, niet verder gaat dan wat ons opgelegd wordt door het Europees Comité (CPT) dat de behandeling en bestraffing van gedetineerden opvolgt.”

Het kabinet-Geens reageert ook op de verwijten dat het minimale personeelskader maar niet ingevuld raakt. Het wijst erop dat er van 2016 tot begin oktober 2019 bijna 1.800 aanwervingen gebeurd zijn. Maar de krapte op de arbeidsmarkt maakt het moeilijk om het kader volledig in te vullen. “Er zijn te weinig geschikte kandidaten. Bovendien is er sterke concurrentie van onder andere beveiligingsfirma’s, politie en het leger.”

Daarnaast wijst het kabinet er onder meer op dat een oplossing in zicht is voor het tekort aan uniformen. De volledige levering ervan gebeurt in het najaar van 2019 en het eerste semester van 2020. Ook zou al in meer dan de helft van de gevangenissen telefonie op de cel volledig uitgerold zijn. “Dat is voor het personeel zeer belangrijk: doordat de gedetineerden hun cel niet moeten verlaten, levert dit tijdswinst op voor het personeel.”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wannes sips

  Staak al meer dan 1 jaar niet meer mee, maar dat is vanaf nu omgekeerd. Het respect dat je zou moeten krijgen is nergens te vinden.

 • Cor Dierckx

  Bij ons op het werk waren de 3 vereisten voor een bewaker in dag en ploegenstelsel met zaterdagen en zondagen lezen schrijven en tellen en liefst de Franse taal beheersen. Zij moesten dan ook brandinterventies kunnen doen waar ze opleiding voor kregen en op de hoogte zijn van nucleaire installaties en alarmen. Zo dus zal het voor cipier zeker niet moeilijker zijn. En de verdienste ze stonden in de laagste barema schalen.

 • cloes annick

  Albert Jacobs : een cipier is een ambtenaar in dienst. Misschien dat jij eens zo'n opleiding moet doen en er gaan werken. Je weet totaal niet waarover je spreekt. Maar vind het zoals velen te spreken in een ander zijn plaats, de rekening maken van een ander, puur Vlaams.

 • remy lempa

  het ambtenarenstatuut moet ook afgeschaft worden in de gevangenissen en steeds een minimale dienst , gevangenen denken dat ze met verlof zijn , straffen moet herder en langer.

 • Paul Van Heurck

  Deuren gewoon open zetten en opgelost.