Vakbonden Defensie eisen driedagenwerkweek tegen leegloop bij leger

Photo News
Een driedagenwerkweek. Dat is volgens de vakbonden bij Defensie een oplossing voor het hoge aantal jonge militairen dat er de brui aan geeft. "Je vermijdt dat militairen vijf dagen op rij moeten pendelen naar de kazerne", klinkt het in Het Nieuwsblad. 

Door besparingen zijn er een reeks sluitingen geweest, waardoor veel militairen dagelijks naar een kazerne aan de andere kant van het land moeten pendelen. De vakbonden dringen daarom aan op een andere arbeidsorganisatie, schrijft de krant.

De militaire vakbond ACMP vraagt de invoering van een driedagenweek voor de operationele eenheden. "Drie dagen propvol oefeningen, trainingen en opleidingen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, waarbij op de basis wordt overnacht", legt ACMP-voorzitter Yves Huwart uit. "Nadien is de militair de rest van de week thuis bij zijn gezin." 

Op een paar legerbasissen wordt nu al op kleine schaal volgens dat principe gewerkt. ACV Defensie heeft een voorstel klaar voor een werkweek van vier dagen, met werkdagen van negen uur.
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Volkaerts

  Er bestaan nu ook al jobs zoals wachtpersoneel die 24uur opgaan en dan 3 dagen thuis zitten, permanentie van 24uur en dan paar dagen kthuis ... wat is hier het verschil? Als ze 3 dagen naar de kazerne moeten en daar overnachten = 3x24=72 u ter plaatse

 • Ronny Biesen

  Tjonge, de vakbonden zijn weeral daar. Nog zo een mop en ik lig krom van het lachen. Wel, kom terug op de grond. Vijf dagen werken en tot 67 zoals iedereen. Geen voordeeltjes van ditjes en datjes. Niet voor leger, niet voor politie en niet voor ambtenaren. Wat zegt de grondwet? Elke Belg is gelijk voor de wet en niet dat sommige Belgen gelijker zijn.

 • raf peeters

  @Jef Lois,,in privè krijgen ze wel een loonwagen ,tankkaart ,verzekering en taks betaalt,verplaatsingkosten betaald worden in 't leger,ze lachen er gewoon eens mee en militairen v d jaren '50-60 hadden niet te willen of eisen,je bleef binnen als het de legerleiding paste zonder er ook maar een euro betaald werd,mijn broer kan er lied over zingen ,maar ja ,zeg vaak als ie begint ,heb je destijds wel geweten.Kan mij voorstellen dat vandaag betaling in 't leger tov privè nog dik onderbetaald is

 • Mike Peters

  Oh nee 3 daagjes slapen op de kazerne gaat t lukken of moet ik handjes komen vast houden ben elke dag van 6 tot min 17u van thuis weg voor het werk en 38u betaald voor uiteindelijk fractie van pension te krijgen

 • Karel Van Geel

  Met deze stelling bewijzen de syndicaten nog maar eens dat zij overbodig zijn bij defensie en enkel de afbraak van het mooie militaire beroep veroorzaken.