Vakbonden bpost roepen op om te stoppen met staken: "Ons punt is intussen wel gemaakt”

Mark Baert
De vakbonden bij bpost roepen het personeel op om te stoppen met de spontane stakingsacties. Afgelopen nacht zijn er acties uitgebroken in de sorteercentra van Gent, Antwerpen en Brussel. 

Het personeel staakt tegen de hoge werkdruk. Daarvoor waren er al vijf nationale stakingsdagen. “Het punt is intussen gemaakt”, zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD aan VTM NIEUWS. “Geef ons nu de tijd en de ruimte om met de directie te onderhandelen. Marc De Mulder van het VSOA (Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt) voegt toe: “Alleen in een sereen klimaat kunnen we tot een onderhandelde oplossing komen.”

Lokale acties

De vakbonden beslisten gisteren in gemeenschappelijk vakbondsfront om de gecoördineerde stakingsactie niet opnieuw te activeren, maar ze lieten wel weten dat ze begrip hadden voor de spontane acties die er her en der waren.

Volgens De Mulder werd dat misschien verkeerd begrepen als een oproep tot lokale stakingen. “Dat was zeker niet de bedoeling”, aldus de vakbondsman.

Onder meer in
Antwerpen, Gent en Brussel werden er afgelopen nacht stakingsposten opgericht, zegt Nyns. Daardoor kon de gesorteerde post niet weggebracht worden. De stakingspost in Gent werd in de loop van de ochtend wel opgeheven.

In het sorteercentrum van Antwerpen was er volgens de woordvoerster van bpost een korte werkonderbreking, maar dat centrum werd niet geblokkeerd. Dat betekent dat de post voor Antwerpen en Limburg er zoals normaal is kunnen vertrekken. Over eventuele andere, lokale acties kwam er nog geen duidelijkheid.

Bpost verontschuldigt zich online voor de “ernstig verstoorde” dienstverlening.

Begrip

Vakbondsman Nyns zegt begrip te hebben voor de acties, maar roept op om te stoppen met de spontane stakingen. “De mensen laten hun stem horen, nadat de directie van bpost jarenlang heeft nagelaten naar hen te luisteren”, klinkt het.

Er was eerder deze week een voorakkoord bereikt, maar dat werd uiteindelijk verworpen. Volgende week zouden directie en bonden opnieuw rond de tafel gaan zitten.

Marc De Mulder wijst erop dat in het eerste voorakkoord “veel goeie punten” stonden. “We moeten daarop voortbouwen”, aldus de VSOA’er. “We moeten op een serene manier kunnen onderhandelen om de tewerkstelling veilig te stellen en het werk weer aantrekkelijk te maken.”

Directie bpost

De directie had gisteren ook al opgeroepen om de lokale acties te beëindigen. “Ik herhaal dat we vastberaden zijn om nu tot een finaal akkoord te komen, een akkoord met respect voor het welzijn van alle medewerkers en dat ruimte geeft om bpost aan te passen aan de verwachtingen van de klant”, zei bpost-topman Koen Van Gerven.

(Lees verder onder de foto)

Onder meer in Brussel werd er gestaakt.
Mark Baert Onder meer in Brussel werd er gestaakt.

“Argwaan en wantrouwen”

Minister van Telecom en Post, Alexander De Croo (Open Vld), vindt het jammer dat er nog gestaakt wordt. “Ik denk dat er rond de tafel veel goede zaken afgesproken zijn. Ik begrijp wel dat er een zekere argwaan en een stukje wantrouwen is wat de impact van die maatregelen is die de directie heeft voorgesteld”, zo zei de vicepremier bij aanvang van de federale ministerraad in Brussel.

“Misschien moet de directie bekijken op welke manier ze die bezorgdheden kan wegnemen. De directie kan ook tonen dat het menens is om bijvoorbeeld meer mensen te rekruteren zodat de werkdruk naar beneden gaat. Er zijn problemen op de werkvloer, maar ik denk dat er veel elementen op tafel liggen die die problemen kunnen weghalen”, aldus De Croo.

Mark Baert
Mark Baert288 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Ledure

  Dat kan ik geloven dan de bazen vreemdelingen aanwerven als ne belg te wes is om te werken. Ik heb moeten gaan werken van men 14 jaar en hebt gewerkt tot mijn 65 en nu ze moeten geld verdien voor niets te doen. Ze hebben er voor gekozen ze wist het , Wel en dan

 • Dirk Van Den Bossche

  Gerd Camps, uw 1200€ klopt helemaal niet , en als een werknemer dat te weinig vindt dan moet hij maar ergens anders solliciteren.

 • guy walgraef

  blokkeer alle post en pakjes van de ministers ,er zal aan jullie eisen vlug voldaan worden. maar laat de gewone man er niet voor boeten!!!!!

 • Dirk Van Den Bossche

  Nachtploeg staakt wegens te hoge werkdruk en de dagploeg zit met de gebakken peren omdat geen enkele chauffeur is uitgereden en alles op de kaaien blijft staan. Heeft een chauffeur bij BPost het drukker dan een andere vrachtwagenchauffeur ? Ik denk het niet.

 • Gerd Camps

  geef een fatsoenlijk loon 1200 tot 1400 euro min 700 huishuur. Wat schiet er dan nog over. Neen alles voor bazen en aandeelhouders. Schandalige overheid!!!