Vakbonden Bpost dreigen met tien dagen staking als er geen oplossing uit de bus komt

De vakbonden van bpost blijven bij een staking.
Hollandse Hoogte / Peter Hilz De vakbonden van bpost blijven bij een staking.
Vanaf morgen legt het personeel bij Bpost het werk voor de komende vijf dagen. De bonden dreigen er nu mee om die stakingstermijn te verdubbelen als er geen gewenst resultaat uit de bus komt.

De vakbonden bij Bpost plannen de komende dagen stakingen in telkens andere afdelingen van het bedrijf. “Vanaf morgen staken we inderdaad een week lang één dag per bedrijfstak”, zegt algemeen secretaris Jean-Pierre Nyns van ACOD Post. “Als we na die week merken dat het nodig is om de acties te verlengen, kunnen we dat makkelijk doen. Met minimale inspanningen een maximum aan resultaat behalen, zeg maar.”

Het dreigement om de staking uit te breiden, wordt door alle bonden gedragen, aldus Nyns. Dat betekent evenwel niet dat de bonden niet constructief willen meewerken aan een oplossing. “Maar de voorbije dagen bleek al dat het moeilijke onderhandelingen zullen worden. Zelfs na een vijf uur durende vergadering gisteren lagen er nog geen concrete oplossingen op tafel”, zucht de algemeen secretaris.

Leveringen door PostNL

Schoenenketen Torfs schakelt alvast de komende dagen tijdelijk PostNL in om te kunnen blijven leveren aan zijn Belgische klanten tijdens de staking. "We hebben afspraken gemaakt met PostNL, met wie we nu al samenwerken voor leveringen in Nederland”, aldus Torfs.

De maatregel is tijdelijk, maar Torfs verbergt zijn ongenoegen over de staking niet. "Bpost schiet in eigen voet. Ik ken de achtergrond van de staking niet, maar ik begrijp niet dat ze er via gesprekken niet uit geraken." Omdat Torfs al met PostNL samenwerkt voor Nederland, verwacht de topman niet dat de tijdelijke wissel hem geld zal kosten. "Zij zullen de opportuniteit ook wel zien", merkt hij fijntjes op.

Andere bedrijven kunnen niet zo snel veranderen. Elektroketen Media Markt levert grote artikelen bijvoorbeeld zelf, maar rekent voor de rest op Bpost. "Op zo'n korte termijn kunnen wij geen oplossing vinden. We zullen dus een boodschap moeten plaatsen op onze website dat leveringen langer kunnen duren dan gewoonlijk", zegt woordvoerster Janick De Saedeleer.
128 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Vermeersch

  Onze internationale bekendheid, staken, wordt hoog gehouden..!

 • Danny Damiaens

  Dus vanaf morgen lopen er mensen totaal verloren en overstuur rond omdat ze hun internet pakketje niet hebben of zullen ontvangen binnen een week.

 • Jan Van Overveldt

  Als je zoals ik veel besteld op internet, daar véél goedkoper. Komt post.nl (binnen de 12 uur) af, bij Bpost heb je er het raden naar., post.nl is de volgende dag om 10 uur aan mijn deur. Snelste levering was van de Oostenrijkse grens, besteld om 2uur 'snachts en om 10u30 geleverd, was met DHL en was stukken goedkoper dan Bpost.....

 • Leo Marien

  Eigenlijk is er maar één probleem, de verzendingskosten zijn veel te laag. Maak het verzenden van pakjes dubbel tot drie maal zo duur. Het is toch echt te gek dat spullen van 20€ gratis geleverd worden en als je ze niet goed vind, ze ook nog eens gratis retour worden verzonden. Gratis bestaat niet, de postbode werkt ervoor en moet betaald worden en daar wringt het schoentje. Die mag niets kosten!

 • Dennis Andersen

  Hoge tijd dat ze eens aanvaarden dat de werkdruk elders nog veel hoger is. Ik klop soms 50 tot 60 uur per week en ben maar betaald voor 38 uur.