Vakbonden blokkeren poorten bij AB InBev

Patrick Vertommen
Bij AB InBev is sinds deze ochtend een stakingsactie aan de gang. Zowel in Leuven als in Hoegaarden worden de poorten van het bedrijf geblokkeerd. Ook in Jupille is er een actie bezig. De reden voor de staking is te vinden in de onderhandelingen over de nieuwe CAO over de sociale voorwaarden. Vrachtwagens mogen de sites niet meer op of af, zegt vakbondsman Kris Croonenborghs (ABVV).

Volgens Croonenborghs wil de directie niet ingaan op de eisen van de vakbonden rond een vernieuwing van de werkzekerheidsgarantie. "Bij de laatste herstructurering in 2010 sloten we een akkoord over werkzekerheid, gekoppeld aan een inkomensgarantie voor mocht er nog een herstructurering komen. Wij willen die regeling nu nog verbeteren", legt hij uit.

Aan de poorten van de verschillende afdelingen klinkt het alvast dat er wellicht ook maandag nog zal worden gestaakt bij AB InBev. Van een doorbraak in het conflict is dus nog geen sprake momenteel.

"Productie gaat voort"
De directie bevestigt dat er een actie gaande is in Leuven, Jupille en Hoegaarden. "Die speelt zich af buiten de brouwerijen. De productie gaat voorlopig gewoon voort", luidt het. Volgens de directie zijn het de vakbonden die de onderhandelingstafel hebben verlaten. "Wij hebben de intentie om op constructieve manier de dialoog over de loon- en arbeidsvoorwaarden voort te zetten."

"Het gaat meer concreet over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor 2018", zegt Heleen Vanhoudt van Corporate Affairs bij AB InBev. "We betreuren deze actie en hopen op een dialoog met respect voor alle partijen rond de tafel." Momenteel is er echter nog geen sprake van bijkomende onderhandelingen. Er is voor zover bekend nog geen gesprek gepland tussen de directie en de vakbonden. "We kunnen daar momenteel nog geen informatie over geven", aldus Heleen Vanhoudt van AB InBev.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • wilfried stockmans

  Als de vakbonden er niet waren werkten we nog altijd voor een appel en een chic en moesten we niet op verlof gaan,konden we 7 op 7 werken,een bedrijf zal altijd blijven zoeken om goedkoper te werken en heeft niks met de vakbonden te maken,op de vakbonden hun kap zitten zonder de inhoud te kennen is altijd makkelijk

 • Erwin De Meyer

  Binnenkort weer wat minder volk op de werkvloer en de prijs van een pintje zal stijgen. De Braziliaan wrijft weeral in zijn handen.

 • Marc Marcella

  Hopla, zijn weer bezig voor een sluiting, dat is nu het enige waar de bonden goed in zijn, de bedrijven zijn die bonden kotsbeu, is er nu iets wat die bonden doen voor hun kenden, Oja, miserie , geen werk meer, enz.. en de bonden graaien hoor

 • Marco Maerten

  INBEV, het schoolvoorbeeld van het donkerste kapitalisme. Denk maar aan de commerciele rustoorden waar personeel wordt uitgebuit en de bewoners hier mede het slachtoffer van zijn.

 • Frans Peeters

  Met staken treffen ze dat bedrijf niet, maar als iedereen stopt met bier drinken pas dan voelen ze het. ABVV = SP.A en die gaan samen in Antwerpen naar de verkiezingen, het zal mooi zijn daar.