Vakbonden betogen in Brussel voor socialer Europa

Mark Baert
Meerdere duizenden militanten van de christelijke, socialistische en liberale vakbond hebben vandaag in de Europese wijk in Brussel betoogd om een socialer Europa te eisen. ABVV spreekt van 10.000 betogers, de politie houdt het op 6.300. 

De manifestatie ging van start in het Jubelpark en eindigde met speeches van de vakbondstoplui op het Luxemburgplein. "De mensen zijn ontgoocheld in dit Europa", zei ACV-voorzitter Marc Leemans. "Ze willen een ander Europa, een gelijkmakend Europa."

"De Europese Unie is er gekomen om veiligheid en welvaart te brengen. (...) Maar het vertrouwen in Europa is sterk afgebrokkeld, omdat heel veel Europeanen het sociaal heel moeilijk hebben. Dat is niet alleen het gevolg van de crisis van 2008, dit is al langer bezig. Met doorgeslagen flexibilisering en de bijhorende enorme onzekerheid. Met internationalisering en economisering zonder veel sociale correcties en controle", aldus Leemans.

De Europese leiders en regeringshoofden staan volgens de ACV-voorzitter dan ook voor cruciale beslissingen. "Als er niets verandert zie ik de toekomst van de Unie zeer somber in. Europa zal sociaal moeten zijn. Of het zal niet lang meer zijn."

"Hoog tijd voor sociaal Europa"

Volgens Robert Verteneuil, algemeen secretaris van ABVV, moet "het Europa van het egoïsme een Europa van solidariteit worden". "Het is hoog tijd dat er geluisterd wordt naar de werknemers, dat er een sociaal Europa komt, een Europa zonder sociale dumping of oneerlijke concurrentie. De Europese technocraten moeten met beide voeten op de grond komen", aldus Verteneuil.

De actie kaderde in een oproep van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV), waar ACV, ABVV, ACLVB deel van uitmaken. Het vakverbond organiseert een hele reeks lobby- en socialemedia-acties in de aanloop naar de op 17 november in Göteborg geplande ondertekening van de Europese pijler van sociale rechten, een verklaring van sociale rechten die over het hele continent overeind moeten worden gehouden. De bonden hopen dat de verklaring geen rookgordijn blijkt, maar dat "de mooie woorden snel worden omgezet in echte verbeteringen in de levens van de werknemers".

Deze namiddag worden de vakbondsvoorzitters ontvangen door een dertigtal Europarlementariërs. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Philomena Vanderweyen

  Veel mensen zouden nog raar opkijken wanneer de vakbonden afgeschaft worden,de EU is er gekomen om uitgerangeerde politici toch nog een job te kunnen geven,waar ze kunnen blijven feesten als voorheen.

 • armand mudah

  gaan de vakbonden dan ok eens socialer worden en solidair zijn en hun zwarte kassen uit het buitenland terughalen en er belastingen op betalen ?

 • Roland Louf

  Een Europa zoals bij de cipiers NMBS 5miljard schulden? Sabena kapotgestaakt?onder de leiding van Groen?de SPA? solidariteit en vakbonden is betalen voor een Porsche en als je geluk een oude velo krijgen

 • Sophie Thange

  Gelijkmakend? Sociaal? Ik denk dat we al genoeg 'gelijk maken': de werkende mens betaalt belastingen voor mensen die willen profiteren van Europa en nooit bijdragen. Eigenlijk is dit zelfs 'ongelijk maken'...We zijn al sociaal genoeg, we vangen heel de wereld op en we betalen die mensen nog massaal ook. Ons pensioen neemt steeds af ten koste van de mensen die geen bijdrage leveren. Wereld op zijn kop!

 • Marc Vinck

  Zie ze daar staan, de groene en rode vuilzakken. Alweer nen dag gaan betogen op kosten van den baas. Luieriken