Vakbond op bezoek bij eerste editie Technopolitics

De app Uber op een smartphone.
ANP De app Uber op een smartphone.
Vanavond ging in de VUB de eerste editie door van "Technopolitics", een forum dat de wetgeving wil helpen afstemmen op technologische vooruitgang. De socialistische vakbond ABVV verwelkomde de gasten met een actie waarmee ze het verschil tussen Uber, één van de sprekers op het event, en de taxisector wilde duiden.

Technopolitics is een initiatief van Brussels volksvertegenwoordiger en schepen Els Ampe, in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB), het digitale onderzoekscentrum iMinds en het Willemsfonds.

Technopolitics wil de bewustwording vergroten om nieuwe technologieën toe te laten wettelijk te functioneren. "Ik heb zeven jaar lang mijn collega's in het Brussels parlement moeten overtuigen om 4G te aanvaarden. Maar niet alleen politici, de hele maatschappij heeft een dubbelzinnige verhouding met vooruitgang. Toch mogen we niet toegeven aan de technofobie", aldus Els Ampe.

Thierry Geerts, CEO van Google België en Filip Nuytemans, Operations Manager van Uber, hadden een gelijkaardige boodschap. "Uber is voor wetgeving, maar het moet goede wetgeving zijn, die concurrentie toelaat. De taxisector heeft decennialang een voordeelpositie opgebouwd", aldus Nuytemans.

Aan de ingang voerde het ABVV een ludieke actie. "We zijn niet tegen dit initiatief", zei Frank Moreels, federaal secretaris wegvervoer en Logistiek van BTB-ABVV. "Maar het is een verkeerde voorstelling om te doen alsof sommige mensen tegen innovatie zijn. De regels zijn er om de consument en de chauffeur te beschermen. Momenteel opereert Uber in België in de illegaliteit. Niet alle regels moeten weg in de naam van innovatie."