Vakbond bij bpost ongerust na uitspraken Magnette over verkoop staatsparticipaties

BELGA
André Blaise, vakbondsman voor de christelijke vakbond bij bpost, reageert ongerust op uitspraken van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette. Die verklaarde in La Libre Belgique niet gekant te zijn tegen de verkoop van staatsparticipaties in de openbare bedrijven om de schuld terug te dringen.

Volgens de minister moet "publieke controle behouden worden in de bedrijven die een dienst verlenen van algemeen belang". "Maar ik pin me niet vast op het behoud van een belang van 51 procent", klonk het. Magnette vindt het wel belangrijk om een blokkeringsminderheid te behouden.

Dienstverlening
"Als de staat geen meerderheidsaandeelhouder meer is van de post, zal dat zeer slecht zijn voor het personeel, de arbeidsvoorwaarden maar ook voor de dienstverlening aan de bevolking", reageert Blaise. De vakbondsman wijst erop dat bpost steeds minder statutairen aanwerft. "Er zijn momenteel meer dan 11.000 contractuele postmensen en zij hebben werkzekerheid zolang de staat aandeelhouder is", wat niet meer zo zal zijn als de privé meerderheidsaandeelhouder wordt, zo benadrukt hij.