Vakbond ACOD: “Transformatieplan Proximus is plat besparingsplan van 240 miljoen euro”

Bart Neyens van ACOD.
Photo News Bart Neyens van ACOD.
De herstructurering die de directie van telecombedrijf Proximus wil doorvoeren en waarbij 1.900 banen bedreigd zijn, is "geen transformatieplan, maar een plat besparingsplan van 240 miljoen euro". Dat heeft vakbondsman Bart Neyens (ACOD) vanochtend verklaard in de Kamercommissie Infrastructuur. In de namiddag zal Proximus-topvrouw Dominique Leroy toelichting komen geven in de commissie.

"Dit plan is een copy-paste van andere hervormingsplannen uit het buitenland", aldus Neyens. "Het getuigt van weinig kennis en engagement ten aanzien van de werknemers en mist duidelijk visie en strategie. Het is een aanzet voor een 'race to the bottom' naar lagere lonen, minder verlof en hyperflexibiliteit, enkel in het belang van de aandeelhouders. Het is onverantwoord voor een overheidsbedrijf dat het voorbeeld zou moeten geven inzake opleiding en vorming van werknemers.”

Neyens haalde fors uit naar "de niet aflatende negatieve berichtgeving over het bedrijf vanuit de regering". "In de regering Michel 1 is er bovendien geen enkel overleg geweest tussen bevoegd minister De Croo en de vakorganisaties, hoewel we hier meermaals op aangedrongen hadden.”

“Geen band met werknemers”

Ook voor de directie van Proximus was Neyens niet mals. Hij verwijt haar een boekhoudkundig beheer van de onderneming en gebrek aan eigen visie. "Een deel van het management heeft geen band met de werknemers. De sociale achtergrond ontbreekt, misschien wordt dat niet voldoende onderwezen bij Vlerick aan wie CEO wil worden? De HR-reglementering zal aangepast worden, met lagere lonen, minder verlof, minder extralegale voordelen en een ander arbeidsregime voor nieuwe medewerkers. Is dat wat men verstaat onder een digitaal transformatieplan? "

De sociale achtergrond ontbreekt, misschien wordt dat niet voldoende onderwezen bij Vlerick aan wie CEO wil worden?

Duidelijke visie nodig

Neyens vraagt de volksvertegenwoordigers om, als vertegenwoordiger van het volk en dus de meerderheidsaandeelhouder, een duidelijke visie en strategie op te leggen aan het management van Proximus. "Het huiswerk moet opnieuw gemaakt worden", klinkt het.

Ook zijn ACV-collega Ben Coremans zei woensdagvoormiddag dat zijn vakbond zich niet kan vinden in het aangekondigde transformatieplan. "Wij kunnen niet aanvaarden dat dit afgewenteld wordt op het personeel. We kunnen niet aanvaarden dat het management meegeeft dat collectief ontslag de enige uitweg is uit deze impasse.”

Proximus: “Mogelijke vierde speler niet de reden”

Deze namiddag kwam CEO Dominique Leroy aan de beurt in de Kamercommissie Infrastructuur. Zij legde uit dat Proximus zich moet transformeren in de snel veranderende digitale markt. De hoge kostenstructuur en het hoge personeelsbestand plaatsen Proximus buiten de markt. Het plan moet voor een bruto besparing van 240 miljoen euro zorgen, gespreid over drie jaar.

“Het plan dat we aangekondigd hebben is niet het gevolg van de mogelijke komst van een vierde speler”, voegde Leroy toe. “Het plan moet het bedrijf toelaten om zich aan te passen aan de evolutie van de sector, onafhankelijk van de komst van een vierde speler”.

CEO Dominique Leroy.
BELGA CEO Dominique Leroy.

Die mogelijk vierde speler speelde wel een rol in de timing: Proximus wil het plan klaar hebben voor er eventueel extra concurrentie komt van een nieuwe operator, wat eind 2020 zou zijn. De onderhandelingen over het plan en de uitwerking ervan, nemen al gauw een jaar in beslag.

Een vierde speler zou er volgens Leroy voor zorgen dat de gehele Belgisch telecommarkt 10 tot 15 procent zou krimpen. “Dat is bijna een miljard euro aan waarde die in rook opgaat”, zei Leroy. “Dit kan niet zonder gevolgen blijven”. Leroy sprak daarbij van “groot banenverlies”. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Natuurlijk, mensen gaan bij een goedkoper concurrent en zijn dan verwondert dat hun kinderen één of ander nep statuut of naar een interim kot mogen lopen of hoe dachten ze dat die andere goedkoop kunnen zijn? Door hun mensen goed te betalen? hoe stom kun je zijn.

 • geert vingerhoets

  aan de vakbonden doe eens een voorstel aan de staat om die aandelen over te nemen op jullie buitenlandse rekeningen staat meer dan genoeg geld om dat te betalen en dan mogen jullie zelf baas spelen bij proximus eens zien wat er dan zal gebeuren

 • Eric Loyens

  Het zijn de werknemers die dit bedrijf groot hebben gemaakt wil je van werknemers vanaf wel dan voorzie je goede ontslag maatregelen en zet de mensen niet als een hond op straat terwijl de aandeelhouders miljoenen dividenten opstrijken

 • Zoe meurrens

  Sam Tierlen Telenet huurt kabels van Proximus dus die hebben al minder personeel nodig want ze onderhouden die kabels niet. Wat niet uit sluit dat het nog altijd een groot verschil is.

 • Erik Desloover

  dit is in alle bedrijven zo , dit leren ze in de vlerick , korte termijn visie