Vakantie nog niet halfweg en al tientallen kampleden geveld door voedselvergiftiging

Photonews
De zomervakantie is volop bezig en duizenden kinderen genieten naar jaarlijkse gewoonte - en naar hartenlust - van een kamp. Maar voor sommige jeugdbewegingen verliep dat bivakkeren in mineur. In twee weken tijd werden al tientallen jongeren in Vlaanderen en Wallonië geveld door een voedselvergiftiging, meldt RTL Info. 

De tropische temperaturen van de voorbije weken speelden daarbij een rol. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept daarom op om goed te waken over het veilig bewaren van voeding op kamp, maar ook vervuild water kan de pret bederven.

Volgens de Waalse nieuwswebsite RTL Info werden deze zomer al bijna 50 kinderen ziek op kamp, verspreid over drie bivakkerende jeugdbewegingen in Wallonië en Vlaanderen. 

Pannenkoeken

In Namen werden acht jongeren naar het ziekenhuis gebracht wegens hevig braken en diarree. In de provincie Luxemburg hadden ongeveer dertig scoutsleden verzorging nodig omdat ze misselijk waren en moesten overgeven. In Limburg ten slotte liepen acht kinderen een voedselvergiftiging op na het eten van pannenkoeken.

De hitte van de afgelopen weken is een van de boosdoeners. Wanneer voeding niet koud genoeg bewaard wordt, kan het sneller bederven. Maar ook met bacteriën besmet water kan ziektes veroorzaken. Het FAVV roept op om waterflessen zeker niet in de zon te laten staan, zodat microben niet de kans krijgen zich te ontwikkelen. Vaak worden kampleden ook ziek door in rivierwater te pootjebaden, waar het wemelt van de bacteriën en virussen.

Attest met goedkeuring van water

In een kampgebouw is het water gewoonlijk afkomstig van het waterleidingnet. Als dat niet het geval is, wordt aangeraden om te vragen aan de eigenaar van de kampeerplaats of die een 'attest met goedkeuring van het water' kan voorleggen.

Verder is het belangrijk dat voeding koel genoeg bewaard wordt, en snijplanken en andere keukenspullen na gebruik proper afgewassen worden. De temperatuur van koelkasten moet maximum 7 graden Celcius bedragen. Voor sommige producten zoals gehakt, verse vis en vleesbereidingen wordt zelfs een nog lagere temperatuur aangeraden, namelijk 4°C.

Ontdek meer voedselveilige tips in de brochure 'Bederf je kamp niet' van het FAVV.
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Stefan Vantstraat

  Tja... op kamp gaan. Telkens opnieuw ingerieur eten want het mag niks kosten. Spaghetti, hamburgers en dergelijke. Dit is om problmen smeken. Als kind ook meegemaakt. Te ziek om nog op mijn benen te staan.

 • Rita Daenekyndt

  @Juliaan Van Reeth: salmonella is maar al te goed dodelijk en niet enkel voor zwakkere personen, onze moderne tijd heeft er voor gezorgd dat patiënten inderdaad niet meer sterven, en verder bent U een fantast, 1950 was voor de meesten armoede, ellende, honger, dakloosheid. 7% werkloosheid. En studeren was enkel voor de rijke. Die kasplantjes van nu zijn sterker dan in uw tijd, ze staan onder veel meer stress en hebben te maken met een generatie zoals de uwe, jakkes.

 • Juliaan Van Reeth

  @Rita Daenekyndt: Ja, natuurlijk bestaat salmonella al sinds mensenheugenis. De pest en de cholera ook. In Spanje heb ik trouwens een uitbraak van cholera meegemaakt begin jaren '70. En van salmonella ga je niet dood: alleen oudere cq zwakke mensen en kleine kinderen hebben meer risico. Ik heb daar nooit last van gehad. En in mijn "antieke" tijd waren we sterker, studeerden we beter en werkten we harder met veel minder luxe en hygiene. Tegenwoordig zijn het allemaal kasplantjes ... ;)

 • Rita Daenekyndt

  Juliaan Van Reeth; wat een zever. Salmonella heeft altijd bestaan, in uw antieke tijd werd daar niet over gesproken, je stierf punt uit. Dat het toen allemaal beter was, laat me niet lachen. Je mag al blij zijn dat je nog leeft met wat er in uw antieke tijd gebeurde.

 • Theo Schuermans

  Das ook elk jaar hetzelfde liedje. Kunnen zij nu niet wat hygienischer omgaan met voedsel?