Vader van brein achter terreurcel is gebroken man: "Ik wil zoon nooit meer zien"

Abdelhamid Abaaoud.
kos Abdelhamid Abaaoud.
Omar, vader van Abdelhamid Abaaoud, de 'commandant' van de terreurcel in Verviers, is een inzinking nabij door het nieuws over zijn zoon. "Waarom wou hij toch ­onschuldige Belgen ­doden? Onze ­familie heeft alles te danken aan dit land."

De 27-jarige Abdelhamid zou de commandant op het terrein geweest zijn die de terreurcel in ons land aanstuurde. 's Lands meest gezochte terrorist kon na de schietpartij in Verviers, waarbij twee terreurcommando's omkwamen, ontsnappen vanuit zijn post in Griekenland. Wellicht zit hij nu terug in Syrië en is hij ongrijpbaar voor het Belgische gerecht.

In dat door oorlog verscheurde land liet Abdel­hamid al eerder van zich spreken. Vooral toen er een filmpje opdook waarbij hij achter het stuur van een auto lijken van burgers achter zich aansleept. Een monster. Je zou haast ver­geten dat zo iemand ook een ­vader heeft.

En dat is Omar, uit ­Molenbeek. Ex-uitbater van een goeddraaiende kledingzaak. De man is niet meer dan een hoopje ellende sinds bekend raakte dat zijn zoon Abdelhamid achter de mislukte aanslagen zit die Islamitische Staat wou plegen in ons land. "Ik kan niet meer", zucht de man, vader van zes kinderen. "Ik neem medicatie en heb onderdak gezocht bij vrienden. Abdelhamid heeft onze familie ten schande gemaakt. Ook onze ­levens zijn verwoest."

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. OOK BESCHIKBAAR IN DIGITALE VERSIE