Vader van beschuldigde gaat liever op vakantie dan zoon te verdedigen op proces

Beschuldigde Freddy Eyletten.
BELGA Beschuldigde Freddy Eyletten.
Freddy Eyletten (51) moet op weinig steun rekenen. Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant werd hij vandaag zelfs in de steek gelaten door zijn eigen vader. Die plande uitgerekend deze week zijn jaarlijkse vakantie van vier dagen. "Hij had helaas geen annulatieverzekering", stelden de twee zussen van de beschuldigde. De advocaat zwaaide met de bestelbon van de reis, inclusief ...annulatieverzekering.

Eyletten staat in Leuven terecht samen met Myriam Werbrouck (56). Het gewezen echtpaar wordt beschuldigd van foltering en oudermoord van de 80-jarige Luciana Vandenbroeck in haar woning in Herent op 10 augustus 2012. Zij wordt beschuldigd van doodslag op haar eigen moeder, hij van moord op zijn ex-schoonmoeder.

Het was deze voormiddag uitkijken naar de getuigenis van de familie van Freddy Eyletten. Zijn één jaar jongere broer Eddy, met wie hij van jongsaf een haat-liefdeverhouding heeft, werd vakkundig weggehouden van het proces. Eddy werd nog maar recentelijk op de hoogte gebracht van het feit dat zijn broer in de gevangenis zit. Hij zou het mentaal niet aankunnen om te komen getuigen.

"Op terugweg naar huis kreeg ik gisteren telefoon van Freddy. Hij keek enorm uit naar de komst van zijn vader", stelde zijn advocaat Yen Buytaert. Helaas, de 75-jarige Willy Eyletten is net nu met vakantie. Terwijl hij die perfect had kunnen annuleren, bleek uit de bestelbon waarmee Buytaert tot zowat ieders verrassing kwam aandraven.

Familie Flodder
De twee zussen waren wél aanwezig. Freddy zit al bijna drie jaar in voorhechtenis in de gevangenis in Leuven. Geen van hen heeft hem ooit ook maar één bezoekje gebracht. Zijn moeder is in 2001 overleden. Reinhilde Eyletten (52) schilderde haar broer af als een buitenbeentje. "Hij kwam altijd en overal in de problemen en kon geen geld beheren." De laatste keer dat zij hem zag, was op het communiefeest van haar dochter. Freddy presenteerde toen zijn nieuwste aanwinst Myriam Werbrouck. "Ik had geen goed gevoel bij die vrouw", zei Reinhilde die haar aan de familie Flodder linkte.

Rita Eyletten (49), de jongste van het vier kinderen tellende gezin, had vroeger iets meer contact met Freddy. "Hij had een vrouw nodig die boven hem stond en hem kon steunen." In haar ogen was Werbrouck dat duidelijk niet. Rita noemde haar broer tijdens het eerste verhoor door de politie "een grote leugenaar, agressief en gewiekst in woorden en daden".

Nadia Lorenzetti, de andere advocate van Eyletten, wees op het belang van het moraliteitsonderzoek. "Hebben jullie nu echt geen enkel goed woord over voor Freddy? ", wilde ze weten. Het antwoord van de twee zussen klonk unisono: "Geen enkel".

Het debat over de mogelijke voorbedachtheid waarmee Eyletten te werk ging, werd bij de start van de derde dag van het proces voortijdig op gang getrokken door zijn twee advocaten. Van de getuigenis van gerechtspsychiater Rudi Verelst en psycholoog Eddy Trippas onthielden zij vooral de beperkte impulscontrole van hun cliënt.